Skupština Srbije: predlog Srđana Dragojevića kako da se finansira Javni  servis

Skupština Srbije: predlog Srđana Dragojevića kako da se finansira Javni servis

15/12/2015 Off By

 

U današnje vreme,rekao je Dragojević, razvojem novih medija i tehnologija korisnici Javnog servisa koriste mogućnost da prate sadržaje RTS i RTV i preko kablovskih operatora na internetu i koroz  3G 4G mreže mobilne telefonije


Info: RANKA ČIČAK

POSLANIK i reditelj Srđan Dragojević iz SPS, pitao je danas Ministarstvo kulture kako će konačno rešiti finansiranje Javnog servisa. Predložio je da se televizijska pretplata od 500 dinara ne uvodi:

– Moj predlog je sledeći: da se pretplta za Javni servis veže uz postojeće račune mobilnih telefona i to sa 50 dinara po mesečnom računu.Ovim bi se na godišnjem nivou, od preko 4,3 miliona pospejd brojeva moglo skupiti preko 2.5 milijarde dinara. Pored ovoga, predlažem da se taksa za Javni servis veže i za račune za kablovsku televiziju i internet, takođe u iznosu od 50 dinara. Godišni prihod namenjen RTS i RTVna ovaj način dostigao bi četiri milijarde.
Dragojevuć smatra da ovakva naplata takse za javni servis ima daleko više logike od vezivanjaza račune za električnu energiju.
U današnje vreme,rekao je Dragojević, razvojem novih medija i tehnologija korisnici Javnog servisa koriste mogućnost da prate sadržaje RTS i RTV i preko kablovskih operatora na internetu i koroz 3G 4G mreže mobilne telefonije.
Svoj predlog je proširio sa idejom da se budžetsko finansiranje javnog servisa u potpunosgti ukinei totokom perioda od četiri godine.U periodu od četiri godine, smatra on, od 2017. do 2020.godine, budžetsko finansiranje bi se smanjivalo za milijaru dinara godišnje, da bi potpuno nestalo iz budžetaza 2021.godinu.
– Istovremeno,u istom periodu, računi za pospejd i kablovske usluge bi se povećali za po 30 dinara svake godine.Tako da bi 2018. goine pretplata bila 80 dinara mesečno, 2019.godine 110 dinara i td.
– Ovi povećanje mesečno je manje od jednog parking sata koji građani plaćaju Parking servisu, rekao je Dragojević.♦