Angela Merkel, pod pritiskom da zaoštri stav prema migrantima

Angela Merkel, pod pritiskom da zaoštri stav prema migrantima

11/12/2015 Off By

Kako je prenela agencija Rojters, u rezoluciji od 18 strana, o kojoj će se raspravljati u ponedjeljak na kongresu Hrišćansko-demokratske unije, navodi se da je odeća za žene, koja pokriva celo telo, u suprotnosti sa nemačkim vrednostima


Info: AGENCIJE

KONZERVATIVCI nemačke kancelarke Angele Merkel, pod pritiskom da zaoštre stav prema migrantima, pozvali su u četvrtak da se zabrani nošenje burki, navodeći da takva vrsta odeće koja pokriva celo tijelo ne bi trebalo da se nosi u javnosti.

U rezulociji, koja se priprema za predstojeći stranački kongres u Karlsrueu, rukovodstvo Hrišćansko-demokratske unije oduprlo se zahtevima nekih članova koji su se založili za određivanje gornje granice broja izbeglica koji mogu da uđu u Njemačku.
Kako je prenela agencija Rojters, u rezoluciji od 18 strana, o kojoj će se raspravljati u ponedjeljak na kongresu, navodi se da je odeća za žene, koja pokriva celo telo, u suprotnosti sa nemačkim vrednostima.
“Svako ko je nosi pokazuje da nije spreman da se integriše u naše otvoreno i slobodno društvo. Stoga odbacujemo nošenje odeće koja pokriva celo telo u javnosti”, navodi se u rezoluciji.
Susedna Francuska zabranila je nošenje burke 2011. godine, čemu se Njemačka odupirala.
U rezoluciji se takođe upozorava da, ako EU nije u stanju da kontroliše svoje spoljne granice, Šengenska zona slobodnog kretanja ljudi ne bi trebalo dugoročno da ostane na snazi.
“Mi želimo da očuvamo Šengen”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer na konferenciji za novinare, predstavljajući rezoluciju.
“Kraj Šengena imaće ozbiljne posljedice. Izazvaće kolateralnu štetu u oblasti privrede, politike i u drugim sferama. Ipak, mi ovdje kažemo da je Šengen ugrožen”, naglasio je on.♦