ISIL prodaje naftu i Bašar al Asadu

ISIL prodaje naftu i Bašar al Asadu

11/12/2015 Off By

 


Funkcioner američkog ministarstva financija Adam Szubin kaže da “daleko najveća količina” nafte Islamske države završava pod Asadovom kontrolom, dok se deo potroši u područjima Islamske države ali i da deo završava u kurdskim područjima u Turskoj


Info: AGENCIJE

– IAKO su Islamska država (ISIL) i Bašar al Asad na bojnom polju neprijatelji, sudeluju u trgovini naftom vrednoj milione i milione dolara – rekao je funkcioner američkog ministarstva financija Adam Szubin.

On kaže da militanti ISIL- a trguju naftom vrednom čak do 40 miliona dolara mesečno, a znatne količine prodaju vladi predsednika Bašara al Asada, dok deo prelazi preko granice u Tursku.
– ISIL prodaje mnogo nafte Asadovom režimu. Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su veliki – rekao je Szubin.
Szubin je dodao da “daleko najveća količina” nafte Islamske države završava pod Asadovom kontrolom, dok se deo potroši u područjima Islamske države ali i da deo završava u kurdskim područjima u Turskoj.
Ističe ISIL je zaradio 500 miliona dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkao do milijardu dolara iz banaka u Siriji i Iraku.
– Mislimo da ISIL stiče profit na izvorima nafte i mada njihova nafta završava na raznim mestima, to nije zapravo pritisak koji želimo kada je reč o zaustavljanju preliva financija. Sve se svodi zapravo na uništenje njihove infrastrukture – rekao je Szubin.♦