Konferencija za medije Vučića i Dačića o  završenoj Ministarskoj konferenciji OEBS – a

Konferencija za medije Vučića i Dačića o završenoj Ministarskoj konferenciji OEBS – a

05/12/2015 Off By

 


Vučić: Srbija je ovih dana bila centar sveta. Nije bilo bezbednosnih pretnji. Ja sam imao 14 bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova iz svih krajeva sveta. Zakazao sam i mnogo poseta


 

Beograd, 5. decembra 2015 - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic na zajednickoj konferenciji za novinare povodom zavrsetka 22. Ministarskog saveta OEBS-a. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTC / bb

Info: RANKA ČIČAK

SRBIJA više nije predmet rasprave na velikim međunarodnim skupovima, već zemlja koja igra važnu ulogu. Ona više nije tema sastanaka, već za predsedavajućim stolom.

Tako su ocenili premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na današnjoj konferenciji za novinare. Takve su ocene dali i skoro svi učesnici upravo završenog Dvadesetdrugog zasedanja ministarskog saveta OEBS – a.
Ova je Vlada ostvarila istorijske rezultate vraćajući Srbiji ugled u svetu. Dačić je pomenuo samo nekoliko diplomatskih uspeha koji su Srbiji doneli prednost i doprineli otvaranju poglavlja pre Nove godine. Sprečeno je donošenje rezolucije koja bi Srbe definisala kao genocidan narod. Sprečen je prijem Kosova u UNESC – o. Obnovljeni su dobri odnosi s Nemačkom. Uspostavljeni su najbolji odnosi s Kinom.
Premijer Vučić čestitao je na dobroj organizaciji Ministarskog sastanka:
– Srbija je ovih dana bila centar sveta. Nije bilo bezbednosnih pretnji. Ja sam imao 14 bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova iz svih krajeva sveta. Zakazao sam i mnogo poseta. Do kraja godine dolazi nam turski premijer, sa velikim brojem biznismena koji su zainteresovani za ulaganjekod nas. Interesuju ih banje. Očekujemo ih 25 i 26 decembra. U prvoj polovini januara dolazi premijer Moldavije. Pokušavamo da nađemo način snabdevanja gasom. Pokazalo se dobro što smo napravili skladište za milijardu metara kubnih, pa ćemo napraviti još jedno, duplo veće. Zadovoljan sam i razgovorima s američkim ministrom spoljnih poslova i njegovim pogledom na Srbiju. I on je zainteresovan za dolazak sto više američkih kompanija. Nemačkom ministru zahvalio sam na velikoj podršci Srbiji. Samo njegova zemlja otvorila je kod nas 30.000 radnih mesta. Dobio sam poziv iz Japana, a njihovog premijera pozvao kod nas.Očekujemo jednu od najvećih njihovih investicija ili u Kruševcu, ili Šapcu.
Premijer kaže da je i finansijski Srbija dobro prošla organizovanjem OEBS – a. Turizam je ostvario 4 ipo hiljada noćenja, a 90 posto gostiju odlazi s najboljim utiscima i željom da se vrate. Ministar Dačić iskoristio je priliku da pred novinarima obavesti premijera da je naš ministarski sastanak organizovan sa 6 puta manje novca nego onaj prošli u Švajcarskoj:
– Iz budžeta je odvojeno 360 miliona, a Švajcarci su svoj platili 17 miliona franaka.
Mora se primetiti da je miroljubiv ton beogradskog samita postignut i zahvaljujući izvanrednom šarmu našeg ministra Dačića. U komplikovanom odlučivanju konsenzusom, gde jedna zemlja misli jedno, druga drugo, Dačić je mirio, spajao, sređivao. Bilo je teško u razgovorima o terorizmu, Ukrajini, oceni o migrantima.Recimo, dok je Turska predlagala formulaciju – zajednički napori, mnogi to nisu hteli, jer su hteli da tako izbegnu prijem izbeglica i trošenje novca. Dačić kaže da nikada nije bilo lako ovoj organizaciji koja treba da ujedini tolike zemlje. Pre 40 godina imala je problem hladnog rata. Sada ima problem sve većih podela koje često prete vatrenim ratom.
Na pitanje da li je EU uticala na povlačenje MUP – ove prijave protiv Kurira, premijer Vučić odgovara da niko na njega ne može da utiče, pa ni Dunja Mijatović. U svakoj zemlji bi klevete slične vrste bile procesuirane, ali naš premijer ne želi nikoga da tuži:
– Šta sve nisu napisali o meni. Ali, ja sam izabran za predsednika Vlade, dužnost dobro obavljam i spreman sam da trpim sve napade. Važno je da narod sve vidi i da niko ne može da kaže da se ugrožavaju slobode u Srbiji
Na pitanju o prodaji Telekoma, konkertnog odgovora nije bilo, osim da je firma na koju se računalo, ponudila manje.
O našim građanima kidnapovanim u Libiji, ni premijer ni ministar nemaju nove informacije, osim one da su građani živi i da se Srbiji stalno obećava da će problem biti rešen. Zahvalili su se Americi na pomoći.♦