LSV će se obratiti Ustavnom sudu zbog odnosa prema Vojvodini

LSV će se obratiti Ustavnom sudu zbog odnosa prema Vojvodini

05/12/2015 Off By

 


Liga socijaldemokrata Vojvodine neće pristati na takvo ponižavanje građanki i građana Vojvodine koji najredovnije izmiruju poreske i sve druge obaveze prema državi, a koje država zauzvrat kažnjava tako što im uskraćuje sredstva za socijalna davanja, opremanje škola i bolnica, ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu


 

lsv-liga-s

Info: PRESS LSV

APSOLUTNO je neprihvatljivo protivustavno ponašanje republičkih organa vlasti prema AP Vojvodini, a koje je potpuno ogoljeno aktuelnim Predlogom zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu.

Budući da je za pokrajinski budžet ovoga puta namenjeno svega 12 milijardi dinara, dovedeno je u pitanje i samo funkcionisanje pokrajinske administracije i onemogućena realizacija njenih nadležnosti. Zbog toga će se Liga socijaldemokrata Vojvodine obratiti Ustavnom sudu.
Liga socijaldemokrata Vojvodine neće pristati na takvo ponižavanje građanki i građana Vojvodine koji najredovnije izmiruju poreske i sve druge obaveze prema državi, a koje država zauzvrat kažnjava tako što im uskraćuje sredstva za socijalna davanja, opremanje škola i bolnica, ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu.
Odnos prema budžetu Vojvodine je odraz odnosa republičke vlasti prema pokrajinskoj autonomiji generalno, koja se ovakvim potezima poptuno obesmišljava po oprobanom receptu režima Slobodana Miloševića – od famozne “jogurt revolucije” i ustavnih amandmana, usvajanja Ustava 1990. godine kojim je autonomija ukinuta, do donošenja desetina zakona kojima su i blede nadležnosti AP Vojvodine derogirane.
Centralistička politika je od tada do danas urušila sve ono što su Vojvođanke i Vojvođani decenijama gradili. Uništeni su najveći vojvođanski privredni giganti, oduzeta su joj nalazišta nafte, stotine hiljada ljudi ostali su bez posla, a na delu je i pokušaj da vojvođanskim paorima, na čijoj muci se kupuje socijalni mir, otme i poljoprivredno zemljište.
Iako je članom 184. Ustava Srbije predviđeno da budžet AP Vojvodine iznosi “najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije”, taj procenat nikada nije ispoštovan, već je iz godine u godinu bivao sve manji, tako da dugovanja Republike prema pokrajini, prema tom osnovu, iznose najmanje 240 milijardi dinara.
Sve ovo potvrđuje da autonomija Vojvodine ne sme zavisiti od zakona koji se menjaju promenom poslaničke većine u parlamentu i da je jedino rešenje u ustavnim promenama koje će AP Vojvodini obezbediti punu autonomiju sa zakonodavnim, izvršnim i sudskim ingerencijama, te pravom na imovinu i vlastite prihode.♦