Konferencija za medije AleksandraVučića i Sergeja Lavrova

Konferencija za medije AleksandraVučića i Sergeja Lavrova

04/12/2015 Off By

 


Šef ruske diplomatije podsetio je da je srpski premijer boravio u njegovoj zemlji u oktobru i da se sprema poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva početkom naredne godine


Beograd, 4. decembra 2015. - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic (D) i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon danasnjeg sastanka u vili Bokeljka. Dvodnevni 22. Ministarski samit OEBS-a nastavlja se danas u Beogradu sastankom Trojke sa azijskim partnerima za saradnju i trecom plenarnom sednicom, a zavrsice se usvajanjem odluka. FOTO TANJUG/ SRDJAN ILIC/ bk

Info: RANKA ČIČAK

PREMIJER Aleksandar Vučić i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov,na današnjoj Konferenciji za medijeizjavili su da su zadovoljni razvojem međusobnih odnosa.

Lavrov je rekao da Rusija nastavlja da gomila investicije u Srbiji i one su već dostigle četiri milijarde dolara. Vučić je, zahvalivši Medvedevu što je prihvatio poziv da dođe, poručio da očekuje da tada budu potvrđeni mnogi zajednički dogovori i poslovi.
“Mi smo mala zemlja i ne možemo da pomognemo Rusiji koliko ona može nama, ali smatramo da smo korektan partner, što pokazujemo i time što im nismo, kada je za Rusiju bilo teško, zabijali nož u leđa”, rekao je Vučić.
Šef ruske diplomatije podsetio je da je srpski premijer boravio u njegovoj zemlji u oktobru i da se sprema poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva početkom naredne godine.
“Takav intenzivan dijalog i kontakti na visokom nivou korisni su za izgradnju struktuire nase saradnje”, ukazao je Lavrov i ocenio da odnosi dve zemlje nisu opterećeni pokušajima uvođenja restriktivnih mera.
I srpski je premijer podsetio na tradicionalno dobre odnose i prijateljske odnose dve zemlje, što je, kako je naveo, potvrđeno i prilikom njegove poslednje posete Moskvi.
Tada je, postignut dogovor o nekim ranijim dugovima, pa će Srbija isplatiti dug prema Gaspromnjeftu od 20 miliona evra vratiti do kraja godine i 6,5 početkom iduće, a dug NIS-a od 23 milijarde dinara biće namiren u ratama do 2018. godine.
“Svoje stare dugove Srbija ume da vraća i ponašamo se kao odgovorna i ozbiljna država koja ispunjava svoje obaveze”, istakao je Vučić.
On je zahvalio Ruskoj federaciji na pomoći i podršci u Unesku, u SB Ujedinjenih nacija, ali je zahvalnost izrazio posebno Lavrovu, koji, kako je rekao, na svakom mestu pruža podršku nezavisnosti i suverenosti Srbiji.
“Mi to umemo da poštujemo. Mi naše odnose razvijamo želimo da budu dinamičniji. Za ekonomske odnose verujem da će biti u još bržem i dinamičnijem stepenu razvoja nego danas i nije reč samo o energetskoj, već o građevinskoj, poljoprivredi, u svim drugim oblastima u kojima možemo da sarađujemo. I mi to naše prijateljstvo sa ruskom federacijom ne mislimo da gasimo, uništavamo”, izjavio je Vučić. ♦