Dačić zadovoljan – ovo je najveća ministarska konferencija

Dačić zadovoljan – ovo je najveća ministarska konferencija

03/12/2015 Off By

 


– Mi smo zadovoljni jer ovo je veliko priznanje za Beograd i Srbiju. Mnogi su primetili da je ton celokupne konferencije bio tolerantniji nego ikada do sada. I tome je doprinela beogradska organizacija. Razgovarali smo o terorizmu, narkoticima i drugim aktuelnim temama i sutra će se o tome doneti zaključci, rekao je Ivica Dačić


dačićoebs
Info: RANKA ČIČAK

POSLE brifinga sa delegacijom specijalnog predstavnika predsedavajućeg u Ukrajini i trilaterarnom kontakt grupom, ambasadora Martina Sajdika i šefom Specijalne posmatračke grupe u Ukrajini, Ertugrulom Apakanom, predsedavajući OEBS – a, Ivica Dačić pohvalio je novinarima uspešno rešavanje krize u Ukrajini:

– Uradili smo najbolje, tako da se može reći da sukoba odavno nije bilo. Ukrajina je bila tema svih sastanaka trilaterale OEBS-a, u kojoj su članovi bivši predsedavajući -Svajcarska, sadašji- Srbija i budući- Nemačka. Tako smo uspeli da revitalizujemo organizaciju. Održali smo pet sastanaka trilaterale, što se nikada u prošlosti nije dogodilo. Uspešno smo koordinirali rad OEBS- a na terenu. Kada se situacija pogoršavala, koordinirali smo rad na primirjima. Usvojena je Deklaracija o Ukrajini. Stalni savet usaglasio je konsenzusom i produženje boravka delegacije u Ukrajini za još godinu dana. Neprekidno nadziremo situaciju na terenu. Zato sam zadovoljan što mogu zaključiti da se primirje mesecima održava i da OEBS ispunjava misiju koja mu je poverena. To je komplikovan, ali uspešan proces malih koraka, koji je uspešno obavljen. Ambasadori Sajdik i Apakan pohvalili su Dačićeve napore u smirenju ukrajinske krize.
Na molbu novinara da oceni današnju konferenciju OEBS – a, Dačić je rekao da je ovo ministarska konferencija sa najviše ministara do sada- čak 44:
– Mi smo zadovoljni jer ovo je veliko priznanje za Beograd i Srbiju. Mnogi su primetili da je ton celokupne konferencije bio tolerantniji nego ikada do sada. I tome je doprinela beogradska organizacija. Razgovarali smo o terorizmu, narkoticima i drugim aktuelnim temama i sutra će se o tome doneti zaključci.
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske razgovarali su u pauzi sednica u četiri oka čitavih pola sata. Novinare je zanimalo šta su dogovorili, ali o tome nisu hteli da govore. Samo je ruski minista, Sergej Lavrov, u hodniku šapnuo ruskim novinarima da je očekivao više, ali da je sve ostalo isto. Verovatno će sutra, posle razgovora sa premijerom Vučićem, na najavljenoj konferenciji za novinare Lavrov reći nešto više.
Današnji rad Ministarske konferencije je završen, a večeras će se svi učesnici i novinari naći na velikom prijemu u Skupštini Srbije. Snimateljima i fotoreporterima je poručeno da su dobrodošli, ali bez kamera.♦