Otvoren Deseti sajam etno hrane i pića

Otvoren Deseti sajam etno hrane i pića

25/11/2015 Off By

 


Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković posle otvaranja sajma o protrestu paora ispred Skupštine Srbije rekla da ne zna zašto oni protestvuju, kada su cele godine, zajedno s Ministarstvom radili na pripremanju tog zakona. Ja sam prihvatila sve predloge malih proizvođača, sitnih poljoprivrednika, kojima je zaista potrebna pomoć. I ostali su se  složili da  je nekorisno da ogromne površine državne zemlje ostaju svake godine neobrađene i da  se više isplati da ih uzme u najam i neko iz inostranstva na  duži period ako za to ima novaca


sajam-2511
Info: RANKA ČIČAK

MINISTARSTVO poljoprivrede i zaštite čovekove okoline  pomoći će svim malim proizvođačima  da se  snađu i naprave svoje brendove dobre i zdrave hrane – rekla je danas ministarka  Snežana Bogosavljević Bošković, otvarajući Deseti sajam etno hrane i pića. To je ponovila i novinarima  posle razgledanja Sajma. Novinare je zanimalo šta će biti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, protiv kojeg je u tom času pred Skupštinom Srbije upravo protestvovala delegacija vojvođanskih paora, koji su na svojim traktorima stigli u Beograd.

min-720x440←Snežana Bogosavljević Bošković  se začudila:
– Ja ne znam zašto oni protestvuju, kada su cele godine, zajedno s Ministarstvom radili na pripremanju tog zakona. Ja sam prihvatila sve predloge malih proizvođača, sitnih poljoprivrednika, kojima je zaista potrebna pomoć. I ostali su se  složili da  je nekorisno da ogromne površine državne zemlje ostaju svake godine neobrađene i da  se više isplati da ih uzme u najam i neko iz inostranstva na  duži period ako za to ima novaca.
Pitala sam ministarku zašto onda traktori pred Skupštinom?
– Izgleda da su se oni međusobno posvađali. Veliki  posednici i zakupci se sada ljute.
– Hoćete li ih primiti, ako zatraže?
– Naravno.Ja nikada nisam nikoga odbila.
Novinarka TV Vojvodine pitala je hoće li  ministarka na tu temu razgovarati s rukovodstvom Vojvodine i dobila pozitivan odgovor.
Ministarka Bogosavljević Bošković smatra da nema potrebe da se Predlog zakona sada menja i da će o svemu  konačnu reč reći poslanici.
Na sajmu etno hrane i pića učestvuje 400 izlagača sa više od 2.000 tradicionalnih nacionalnih proizvoda. Pored regionalnih komora Srbije, Beograda, Leskovca, Užica, Požarevca, Valjeva, Kraljeva , Pančeva i Sremske komore, zatim zadružnih saveza Srbije i Beograda. lokalnih samouprava Beograda, Knića, Pančeva, Svrljiga i Bojnika. udruženja iz Pirota, Petrovca na Mlavi i Pančeva i turističkih organizacija Bele Palanke, Babušnice, Bogatića i Sente, tu su i seljaci iz svih krajeva koji u svojim baštama gaje zdravu hranu. Iz inostranstva su stigli proizvođači iz Makedonije, Italije, Indije, Grčke i Republike srpske. I proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje  tradicionalnih proizvoda  stigli su na ovaj sajam, kao i renomirane laboratorije za kontrolu kvaliteta hrane.
Već prvog dana hiljade Beograđana ispunilo je halu 3. Proizvodi se degustiraju i kupuju. Na sajmu su i distributeri i trgovci , jer im je to prilika da se direktno povežu sa proizvođačima. Tu je i nova balkanska agencija za animiranje, pomoć i organizaciju plasmana  proizvođačima  organske hrane.
Sajam je otvoren do subote  u  17 časova. Ulaznice su po 250, a grupne po 150 dinara, dok je parking najskuplji- 100 dinara na sat.♦