Kopenhagen: Taksista (iz verskih razloga) odbio da se rukuje sa šeficom

Kopenhagen: Taksista (iz verskih razloga) odbio da se rukuje sa šeficom

24/11/2015 Off By

Na osnovu toga ona je odlučila da taksista ne može da bude unapređen, jer je i eventualno rukovanje sa ženskim mušterijama važan deo poslovne politike firme, što je dovelo do toga da taksista podnese prijavu Odboru za ravnopravnost, koji je stao na njegovu stranu


tahi
Info: Agencije

ODLUKA danskog Odbora za ravnopravnost građana da poslodavci moraju da isplate odštetu taksisti iz Kopenhagena koji nije premešten na bolje radno mesto nakon što je odbio da šefici, iz religioznih razloga, pruži ruku, izazvala je burna reagovanja u danskoj javnosti.

Na sastanku na kom se razgovaralo o formiranju posebnog taksi-odeljenja koje će prevoziti isključivo mušterije visokog ranga sa aerodroma do hotela, taksista poreklom iz Turske, inače rođen i odrastao u Danskoj, odbio je pruženu ruku šefice, uz obrazloženje da mu religija ne dozvoljava rukovanje sa ženama.
Na osnovu toga ona je, međutim, kasnije odlučila da taksista ne može da bude u novoformiranom odeljenju, jer je i eventualno rukovanje sa ženskim mušterijama važan deo poslovne politike firme, što je dovelo do toga da taksista podnese prijavu Odboru za ravnopravnost, koji je stao na njegovu stranu.
Pored očekivanih oštrih kritika sa desnog političkog spektra, ovakvu odluku Odbora je, međutim, veoma žestoko kritikovao i jedan Socijaldemokrata i visoki funkcioner gradske uprave Kopenhagena – čiji je otac, inače, također imigrant iz Turske – Lars Aslan Rasmusen, koji je ocenio da se radi o “vrlo problematičnoj odluci”.
“To (odluka Odbora), jednostavno, nije u redu. To šteti integraciji (stranaca). To šteti ugledu danskih muslimana. To je, za mene, provokativno”, izjavio je Lars Aslan Rasmussen za dnevnik Ekstra Bladet i istakao da je siguran da bi taksista koji odbija da se rukuje sa ženskim mušterijama u Turskoj bio odmah otpušten.
Taksi kompanija je, inače, odlučila da ne plati odštetu i najavila žalbu višim instancama, a i Lars Aslan Rasmussen je saopštio da će ovo pitanje pokrenuti pred odgovarajućim organima gradske uprave Kopenhagena zaduženim za funkcionisanje taksi službi.♦