U Kafe galeriji Petak izlaže Davud Turković iz Novog Pazara

U Kafe galeriji Petak izlaže Davud Turković iz Novog Pazara

18/11/2015 Off By

Član je udruzenja NULUS (Novopazarsko udruženje likovnih umetnika – Sopoćani). To je jedno od najstarijih i najpoštovanijih udruženja na prostorima EX YU


kafegalerija1
Info: PRESS DOSIJE UMETNIK

PROJEKAT „DosijeUmetnik“ udruženja Kreativna fabrika Vam predstavlja izložbu Davuda Turkovića u kafe galeriji Petak. Izložba se otvara sutra, 19. novembra u 20 časova a zatvara 3. decembra. Za one koji ne znaju, Kafe galerija Petak nalazi se u Lominoj ulici br. 14, u Beogradu.

Davud Turković je rođen u Novom Pazaru 04.07.1995.godine. Fakultet umetnosti je upisao na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedštem u Kosovskoj Mitrovici – smer Grafika. Studiranje nastavlja u Novom Pazaru prebacivanjem sa Pristinškog univerziteta na DUNP (Državni univerzitet u Novom Pazaru) – Departman umetnosti – studijski program likovna umetnost. Trenutno je na drugoj godini studija.
Član je udruzenja NULUS (Novopazarsko udruženje likovnih umetnika – Sopoćani). To je jedno od najstarijih i najpoštovanijih udruženja na prostorima EX YU. Sa njima je izlagao tri puta.


kafe2



Godine 2012. dobio je prvu nagradu za karikaturu na Likovnom salonu mladih 2012. čiji je organizator bila Galerija MMC – Novi Pazar. Na istom salonu je učestvovao i 2013.godine.
U Davudovom likovnom opusu ima najviše crteža, ali sam se za vreme studiranja na Prištinskom Univerzitetu najviše bavio grafikom (linorez) i digitalnom grafikom.
Tokom stvaranja ovih crteža, trudio se da jednostavne stvari izrazi na drugačiji način, pa je tako ušao dublje u psihologiju čoveka.
Davud o svojoj umetnosti kaže: ”Moja umetnost jeste nesvakidašnja i pogađa u srž samo onog ko hoće da je vidi, a ne onog koji je samo gleda. To što na papiru deluje kao proces, zapravo se razvija u vama. Pokušavanjem da objasnite ovu umetnost rečima, Vi pričate o sebi.”♦