Hrvatska: novi izbori ili uslovi Mosta

Hrvatska: novi izbori ili uslovi Mosta

14/11/2015 Off By

Na izborima je Domoljubna koalicija dobila 59 mandata, što znači da im je potrebno još 17 mandata da bi imali 76 potrebnih za formiranje većinske vlade, u čemu može pomoći Most


(Info: Agencije) – POŠTO dve velike koalicije, HDZ-ova i SDP-ova, na izborima prošle nedelje nisu dobile potreban broj od 76 mandata sa samostalno formiranje nove Vlade Hrvatske, ključnu ulogu dobio je Most nezavisnih lista, sa 19 osvojenih mandata.
Obe koalicije žele pridobiti članove Mosta, koji u postizbornim danima puca po šavovima“.
Predstavnici Domoljubne koalicije sastali su se u sedištu HDZ-a kako bi se pripremili za pregovore sa 18 preostalih članova Mosta Bože Petrova koji ulaze u Sabor.
Na izborima je Domoljubna koalicija dobila 59 mandata, što znači da im je potrebno još 17 mandata da bi imali 76 potrebnih za formiranje većinske vlade, u čemu može pomoći Most.
Nacionalno vijeće Mosta izbacilo je juče jednog od svojih najvažnijih članova Dragu Prgometa, bivšeg potpredsednika HDZ-a, zbog navodno samoinicijativnog sastanka sa Zoranim Milanovićem, aktuelnim premijerom Hrvatske u liderom SDP-a.
Milanović predvodi koaliciju Hrvatska raste, koja je osvojila 56 mandata, s tim da je IDS sa tri osvojena mandata očekivani koalicioni partner, kao i manjine.
Čelnik Mosta Božo Petrov ponudio je tzv. vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi Most bio moderator između ujedinjenih HDZ-a i SDP-a, no taj je predlog prvo odbio lider HDZ-a Tomislav Karamarko.
Ukoliko se veći deo mandatara Mosta ne priključi jednoj od koalicija, HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji ili SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, Hrvatsku čekaju novi parlamentarni izbori sa neizvesnim rezultatom, smatraju analitičari.♦