Srpsko italijanski poslovni forum u Privrednoj komori

Srpsko italijanski poslovni forum u Privrednoj komori

12/11/2015 Off By

Prošle godine je robna razmena između dve zemlje dostigla 4 milijarde evra, od čega je polovina srpski izvoz. Kod nas posluje preko 600 italijanskih kompanija sa ulaganjima od preko milijarde evra, ne računajući poslovanje. Samo tekstilci zapošljavaju u Srbiji 25.000 radnika


Beograd, 12. novembra 2015 - Predsednik Senata Italije Pjetro Graso, premijer Srbije Aleksandar Vucic i predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadez (L-D) na srpsko-italijanskom poslovnom forumu "Investiranje u Srbiji -mogucnosti, propisi, regionalni potencijal". FOTO TANJUG / TANJA VALIC / tj

Info: Ranka Čičak

 

NA SRPSKO italijanskom poslovnom forumu o investiranju u našu zemlju, predsednik Vlade, Alesandar Vučić ponudio je italijanskim investitorima najbolje uslove:

– Ako ste krenuli da ulažete u Rumuniji, koja je članica EU, svratite kod nas. Ponudićemo vam bar 10 posto bolje uslove. Od nas možete izvoziti na veće regione. U Belorusiju, Rusiju, Tursku, Kazahstan – na tržište od preko milijardu stanovnika.
Vučić se zahvalio predstavnicima 25 italijanskih kompanija koji su danas prvi put u Srbiji i rekao im da je naša radna snaga dobro obučena, a i nije skupa, plate su niske i to je jeftinije poslovanje.
Italija je vodeći privredni partner Srbije -prvo izvozno tržište za srpske proizvode, a drugi uvozni partner i nalazi se među prvih pet najvećih investitora. Prošle godine je robna razmena između dve zemlje dostigla 4 milijarde evra, od čega je polovina srpski izvoz. Kod nas posluje preko 600 italijanskih kompanija sa ulaganjima od preko milijarde evra, ne računajući poslovanje. Samo tekstilci zapošljavaju u Srbiji 25.000 radnika.
Večeras su se na Forumu koji je otvorio predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, okupili privrednici severnog dela Italije, Al Italija Ansaldo, Đenerali osiguranje, Landi, Italiana konstrucione, Sače, zatim Elektromreža Srbije, Aerodrom Beograd, Tigar Tajers, Goša montaža, SIMPO, Industrija mesa Topola, Četrnaesti oktobar iz Kruševca Straževica Kijevo, Poliester Priboj, Agroprodukt.
Predsednik Senata Republike Italije, Pietro Graso ponosan je na uspešan rad italijanskih preduzeća u Srbiji:
– Ulazak Srbije u EU je prioritet. Jer, Srbija je potrebna Evropi, kao što je EU potrebna Srbiji. Zadivljen sam ponašanjem srpske Vlade prema izbeglicama. Osim toga, dokazana je i stabilnost vaših privrednih reformi. I borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji inspirisana je italijanskim iskustvom. Vaši izazovi su kao naši. Zato smo mi pokrenuli organizaciju Prijatelji Srbije, koja uključuje i Tiranu. Naše prisustvo ovde je prilika za pokretanje razvoja cele balkanske regije. ♦