Žučna debata u Skupštini Srbije: sedam hiljada dinara (nije) poniženje za prosvetne radnike!

Žučna debata u Skupštini Srbije: sedam hiljada dinara (nije) poniženje za prosvetne radnike!

12/11/2015 Off By

«Ovde se ne razgovara o tome da se nekome nešto uzima, pogotovo ne da neko nekoga ponižava.Treba da vidimo šta možemo da uradimo za one prosvetne radnike koji imaju skromne plate. Za njih je pomoć dragocena i siguran sam da su oni zbog toga radosni», rekao je premijer Aleksandar Vučić tokom svoje diskusije na skupštinskoj sednici


 

(Info: Ranka Čičak ) – POSLANICI Skupštine Srbije sastali su se danas da dopune Zakon o budžetu za 2015 godinu, kako bi zakonski omogućili da se prosvetnim radnicima isplati jednokratna pomoć od po 7.000 dinara. Ministar Dušan Vujović trudio se da objasni ovu promenu, ali opozicija nije htela ni da čuje, tvrdeći da pomoć od po 7 hiljada samo vređa prosvetne radnike.

Poslanik Marko Đurišić rekao je da su prosvetni radnici tražili pomoć od po 40 hiljada dinara, a dobijaju 6 puta manje. Pitao je premijera da li on tu pomoć daje iz svog džepa. Zatim je pročitao podatke Svetske banke o rastu bruto nacionalbog prihoda zemalja u regionu i pokazao da je Srbija u tom pogledu najslabija, a ne najjača.
Aleksandra Jerkov tražila je da se ministar prosvete, Srđan Verbić, izvini prosvetnim radnicima, ali joj je mikrofon isključen, pa nije mogla da nastavi. Zoran Živković tražio je tada da se utvrdi da li je predsedavajući trezan. Živković je zatim tvrdio da je ova izmena Zakona o budžetu u najmanju ruku čudna i da je svaka izmena Zakona o budžetu rebalans, pa tako i ovu treba računati:
– Deset miliona maraka juče je Vlada Srbije na bunovnoj jutarnjoj sednici poklonila Srebrenici, u nameri da opere prljavi obraz nekih svojih članova i u devetesetih.To je strašno.
Vladimir Pavićević poručio je ministru Vujoviću:
– Profesori gimnazija vam odgovaraju u ime Foruma beogradskih gimnazija, tako što su pozvali Vladu da povuče ovaj predlog, jer bi isplata pomoći od po 7.000 dinara predstavljala za njih krajnje poniženje. Osim toga, što vi ovde podmećete svoj obraz, što premijer nije došao da obrazloži zakon?
Svađa se nastavila, ali onda je u salu ušao lično premijer Vučić:
– Ovde se ne razgovara o tome da se nekome nešto uzima, pogotovo ne da neko nekoga ponižava.Treba da vidimo šta možemo da uradimo za one prosvetne radnike koji imaju skromne plate. Za njih je pomoć dragocena i siguran sam da su oni zbog toga radosni. Ovde se mnogi posprdno izjašnjavaju o tome. Ja sam lično razgovarao sa predstavnicima svih reprezentativnih sindikata iz prosvete. Oni su tražili po 7.000 dinara. Oni koji nam drže političke tirade ne rade to zbog koristi Srbije, već zbog svoje sujete. Oni su nas doveli u situaciju da imamo najveći pad proizvodnje i do potpune propasti ekonomije. Danas, posle mnogo godina, srpska ekonomija raste. Svašta sam očekivao, ali da će neko tako histerično da reaguje u trenutku kada povećavamo plate i penzije – nisam. Plate i penzije ćemo povećati i sledeće godine i nastaviti tako. A ko neko zaustavi naše reforme, vratili bi se u onu lošu prošlost. A kako su oni koji sada kritikuju, vodili našu državu, pokazuju krediti koje moramo da vraćamo. Samo ove godine isplatili smo kamate od milijardu i 70 miliona evra. Isplaćujemo kamate od 7,5 posto, koje su nam geniji i stručnjaci ostavili. Za sve svoje godine vladavine ništa nisu napravili. Autoputeve su počinjali i prekidali. U njihovo vreme železnice su išle 26 kilometara na sat. Petnaest godina su rešavali pitanje legalizacije divlje gradnje. Mi smo prošle godine legalizovali 1850 objekata, a zakonom koji donosimo, ovaj ćemo posao potpuno završiti. Zna narod ko je odgovoran za njegov težak život i ko danas koliko radi.
Zatim se premijer izvinio što mora da napusti sednicu, jer ga čeka Forum italijansko srpskih investitora u Privrednoj komori Srbije. Obećao je da će da se vrati posle 18 časova i tako je uradio.
Opozicije u sali je bilo manje. Vučić je nastavio da polemiše sa svojim protivnicima:
– Biti nezadovoljan uvek je lako, kritikovati je još lakše, posmatrati sa strane sa sigurne udaljenosti i dobacivati – to je najlakše. U poslednja 24 časa trudio sam se da čujem bar jedan jedini argument. Saslušao sam sve političke stranke, sve stručnjake. Stručnjaci su bili korektni. Ali, sve drugo što sam čuo svedeno je na rečnik uvreda i sticanja političkih poena na najprimitivniji način. Šta god da uradite, nikada im ništa ne valja Ne valja ni to što pošteno radite svoj posao, pa se svakog dana bave izmišljenim aferama. Nema šta nisu izmislili. Kad im kažete, dajte da utvrdimo jeste li govorili istinu, neće na detektor laži. Onda su u novinama pojave izjave – o baš nije dokazno sredstvo.
– A mi ćemo da nastavimo da radimo. Već za tri meseca ćemo da vidimo kako stoje stvari i da najavimo nova povećanja. ♦