Aleksandar Vučić o povećanju plata i penzija

Aleksandar Vučić o povećanju plata i penzija

11/11/2015 Off By

Predsednik Vučić zadovoljan je rezultatima treće revizije MMF i kaže da je ponosan na uspehe koje je u privrednoj stabilizaciji postigla srpska Vlada


vuccich_15_1111
Info: Ranka Čičak

U APSOLUTNOJ tišini, iako je novinarska sala bila prepuna, predsednik Vlade, Aleksandar Vučić objavio je večeras podatke o povećanju penzija i plata u javnom sektoru.

Sve će penzije, od najnižih, koje nisu ni smanjivane, do najviših, biti povećane za 1,25 posto. Od 1 milion 736.154 penzionera u Srbiji, njih 60 posto imali su toliko niske penzije da nisu bile smanjivane, tako da će oni jedini dobiti realno povećanje od 1,25 posto. Preko 50 hiljada dinara imalo je 3,2 posto penzionera.Oni su najoštećeniji i premijer im se zahvaljuje na razumevanju. Predsednik Vučić još ne zna koliko će biti povećane akcize za gorivo, ali građane teši najavom da će Vlada sama nadoknaditi potraživanja Televizije Srbije i Televizije Vojvodine, pa neće biti potrebna taksa za TV od 500 dinara mesečno. Planira se neka vrsta članarine od oko 120 do 150 dinara.
Iako je MMF smatrao da su profesori u Srbiji preplaćeni, Vlada je i ovu kategoriju radnika u javnom sektoru uvrstila među one kojima se plate povećavaju za 4 posto. Za toliko se plate povećavaju zaposlenima u osnovnom školstvu, u učeničkom standardu.
Natezanja s MMF- om bilo je i oko univerzitetskih profesora. MMF je insistirao na 0 posto, ali je Vlada ipak odlučila 2 posto. Premijer kaže da je stimulisanje rada prosvetnih radnika u ovom trenutku, kada se ide na favorizvanje obrazovanja – neophodno.
Zdravstvenim radnicima sledi povećanje plata od 3 posto, a isto toliko i onima koji rade u socijalnoj zaštiti. Povećanje od 2 posto dobijaju zaposleni u MUP- u i vojsci, iako i za njih MMF smatra da su već dobro plaćeni.
Sva ova povećanja ne odnose se na ministarstva, političare, Vladu, Skupštinu, Predsedništvo.
Predsednik Vučić zadovoljan je rezultatima treće revizije MMF i kaže da je ponosan na uspehe koje je u privrednoj stabilizaciji postigla srpska Vlada. Penzionere teši podatkom da su njihov novac pojele bivše vlade, pa se sada polovina sredstava za penzije uzima iz budžeta, a samo polovina iz PIO fonda. Penzije ne kasne, a dogodine u ovo vreme, ako bude novca, ponovo će se razgovarati o povećanjima. Utešni podatak je mirovanje inflacije i cena.
Broj nezaposlenih smanjen je , a zapošljavanje se povećava. Planirano je penzionisanje 9.000 ljudi, a za penziju se prijavilo 11.000. Sada se proveravaju razne javne službe, kako neka ne bi ostala bez dovoljno kadrova.
Vučić se žali na velike izdatke za kamate nedomaćinskih kredita bivših vlada, naročito demokrata:
– Milijardu i 300 miliona sada moramo platiti za kamate starih kredita. Ipak, posle 40 godina, ovo je prvi put da neće biti rebalansa budžeta.
Upravo se priprema jednokratna pomoć od po 7.000 dinara za prosvetne radnike. Takvu pomoć zatražili su i sindikati zdravstva, ali im premijer obećava da će to biti čim se zarade prve pare.
Na pitanje o stanju naših ljudi kidnapovanih u Libiji, premijer Vučić odgovara:
– Noćas smo tamo poslali ekipu naših bezbednjaka. Otputovala je s njima i ekipa MIP- a na čelu s Odalovićem.
Mogu da kažem toliko, da su kidnapovani živi i da se pregovori nastavljaju. Situacija zahteva veliki trud, ali država će sve da uradi. ♦