Zvršeni razgovori sa MMF – om: penzionere čeka – džeparac!

Zvršeni razgovori sa MMF – om: penzionere čeka – džeparac!

10/11/2015 Off By

Šta je tačno – tvrdnja gospodina Roufa, šefa misije MMF – a, da je minimalno povećanje  penzija i plata uz poskupljenje goriva   maksimum koji  može da dozvoli MMF. Ili je tačna tvrdnja Aleksandra Vučića da MMF dozvoljava  još veće povećanje penzija, ali to on ne dozvoljava?


mmmf
Info: Ranka Čičak

POSLE razgovora Misije MMF o trećoj reviziji stend baj aranžmana koji  je Srbija sklopila s MMF – om, šef Misije, Džejms  Rouf rekao je novinarima  da je postignut sporazum s vlastima Srbije, koji sredinom decembra treba da odobri Izvršni odbor MMF. Srbiji će biti

stavljeno na raspolaganje 89,6 miliona evra, tako da će  ukupni iznos za nju iznositi 627 miliona evra. Srpske vlasti su već najavile kako ne nameravaju da povlače ova sredstva.
Pošto je nastavljena konsolidacija ekonomskog razvoja zemlje, Misija MMF je revidirala naviše projekcije realnog rasta BDP za 2015 i 2016 godinu na 0,75, odnosno 1,75 posto. Inflacijja je stabilna.
Misija se složila s vlastima oko ključnih parametara budžeta za iduću godinu. Ukupni deficit je planiran na oko 4 procenata BDP. To otvara prostor  za skromno povećanje penzija i  plata u javnom sektoru, ali zahteva i  povećanje akciza na gorivo.
Ministar privrede Dušan Vujović pohvalio se novinarima da se Srbija konačno nalazi na dobroj  poziciji i da je ova Vlada ostvarila sve što je obećala.
Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS dodala je  ovoj hvali još jednu – kako je došao kraj  nekadašnjim lošim  koordinacijama rada Vlada i NBS.
Međutim, novinari su  u pitanjima bili neumoljivi. Prvo ih je zanimalo štaje tačno – tvrdnja gospodina Đejmsa da je minimalno povećanje  penzija i plata uz poskupljenje goriva   maksimum koji  može da dozvoli MMF. Ili je tačna tvrdnja Aleksandra Vučića da MMF dozvoljava  još veće povećanje penzija, ali to on ne dozvoljava?
Nastao je tajac. Guvernerka je skretala razgovor na druge teme, a  gospodin Đejms se smejao.
Pokušavao je da objasni da će se i penzioneri i zaposleni u javnom sektoru  zadovoljiti stabilnom inflacijom i cenama, a  da će sve biti bolje  već 2018 godine. Ni na  pitanje koliko će i kada ta povećanja sniženih penzija i  plata  biti, nije bilo odgovora. Rečeno je da će sutra o svemu javnost obavestiti lično premijer, Vučić.♦