Ministar Željko Sertić otvorio međunarodne sajmove nameštaja i alata

Ministar Željko Sertić otvorio međunarodne sajmove nameštaja i alata

10/11/2015 Off By

Od 678 kompanija koje se bave  proizvodnjom nam i preradom drveta, više od 90 posto je u privatnom sektoru. I oni koji su još u rukama države, polako se pripremaju za privatizaciju, rekao je ministar privrede


sajamdrva

Info: Ranka Čičak

MINISTAR privrede, Željko Sertić, otvorio je danas 53. međunarodni sajam nameštaja i 53 međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju. Pohvalio je rast proizvodnje u drvnoj industriji, koja je lane izvezla robe za 100 miliona evra, a  za samo 6 meseci ove godine izvoz je bio 280 milioma evra. Osim toga, izvozi se sve više gotovih proizvoda, umesto polufabrikata.

Od 678 kompanija koje se bave  proizvodnjom nameštaja i preradom drveta, više od 90 posto je u privatnom sektoru. I oni koji su još u rukama države, polako se pripremaju za privatizaciju. Sertić  je među njima pohvalio SIMPO, koji se ove godine, posle čitavih 27 godina, ponovo pojavio na  Sajmu nameštaja sa novom kolekcijom. Ministar je naglasio da pomoć države  preduzećima nije kao nekada i da se više ne može dogoditi da gubitašima na kraju godine država sanira dugove. Privatni preduzetnici su nova nada, a naša Vlada sledeću godinu promoviše kao godinu preduzetništva.
Posle otvaranja Sajma nameštaja, ministar Sertić rekao je novinarima   da se državna pomoć neće nastavljati ni za one firme koje idu u stečaj.
– Mi smo već državnu pomoć sa više stotina miliona evra godišnje, sveli lane  na oko 4 miliona evra. Niti ćemo povećavati  pomoć, niti ćemo imati mogućnosti da pomažemo kompanije. Nama je interes da sve kompanije rade na tržištu. Ako bi nekoj  davali posebne podsticaje, ona ne bi imala održivo poslovanje. Naša odluka je da sve kompanije stavimo na tržište u jednake uslove. Potreban je jedan period prilagođavanja. To je bila ova godina. Proces privatizacije završavamo sredinom naredne godine. Sve kompanije koje budu ostale sa državnim vlasništvom, moraće da posluju po tržišnim principima, kao i privatne.
Za preduzeće SMPO, ministar kaže da ona zapošljava 2.500 radnika i da je  Vladi važno da SIMPO kao sistem opstane. Traži se partner za privatizaciju, jer  SIMPO neće ostati u državnom vlasništvu, niti će imati pomoć države:
– Mislim da smo SIMP – u  dovoljno pomogli i u ovoj godini i u prethodnoj. Ovog  trenutka radimo na odvajanju  biznis dela, kako bi njega prvo pustli u privatizaciju. Već imamo zainteresovane kompanije, koje žele da kupe čista preduzeća. SIMPO nije među 17 kompanija koje su zaštićene, ali mi ćemo se potruditi da nađemo strateškog partnera. Nije lako. S jedne strane, tu je veliki broj zaposlenih, tehnologija je zastarela, pa ne može da se proizvodi brzo i mnogo, kako je to već tražilo nekoliko stranih kompanija.  To ne znači da SIMPO ne može da  izbacuje odličan nameštaj, ali strani partner  gleda globalno tržište i traži velike serije za kratko vreme. Ako SIMPO ne bude rešio ove probleme, neće moći da preživi kao kompanija.
Ministar je rekao da će 7 preduzeća od 17 koja su zaštićena, biti rešena do kraja ove godine. Jedna od tih firmi je PKB, koji se  priprema za privatizaciju. Problemi drugih preduzeća rešiće se stečajem. Do maja sledeće godine rešiće se pitanje svih 17 zaštićenih preduzeća. Neće biti produženja niti prepakivanja zakona, kako bi ovih 17 zaštićenih preživeli. To je poruka svim kompanijama koje nemaju zaštitu, a još nisu privatizovane. Moraju da prave dogovore sa bankama, ukoliko ne žele da ih one blokiraju.
O prodaji Železare pregovara se sa Kinezima i konkretni rezultati očekuju se narednih nedelja.♦