Konferencija za medije Vučića i Dačića povodom odluke Uneska da ne primi Kosovo

Konferencija za medije Vučića i Dačića povodom odluke Uneska da ne primi Kosovo

09/11/2015 Off By

Nećemo kamenom na kamen. Predlažemo nastavak razgovora u Birselu. Da je bilo pameti trebalo je ovo u Briselu rešavati a ne pokušajima da se Srbija ponizi. Dačić je više puta rekao Tačiju da će izgubiti izbore za Unesko. Tači je počeo da ga vređa vrlo primitivno. Onda sam morao da mu odgovorim oštro i sličnim jezikom, rekao je Aleksandar Vučić


 

 

vuccich_0911

Info: Ranka Čičak

 

POSLE odluke Uneska da ne primi Kosovo, predsednik srpske vlade Aleksandar Vuči obratio se naciji zadovoljan, ali skroman i obazriv:

– Ne želim da likujem. Ali danas su se potvrdile dve stvari – da Srbija nije poražena, da to nije novost, jer Srbija polako ali sigurno uči da ne gubi. Završili smo kompleksima i počeli da štitimo svoje interese. Ovog trenutka ne busamo se u prsa, ali ne uzmičemo ni pred kim. Ne saginjemo glavu i ne pretimo. Ne želimo sukobe i u slučajevima da izgubimo. Molim građane da se naviknu na to.

Vučić kaže da je ovo samo jedan mali završen posao. Prave će pobede tek doći, ali u privredi.
Iz Prištine je stiglo dosta uvreda na račun Srbije. Premijer ne želi da odgovara na njih:
– Nećemo kamenom na kamen. Predlažemo nastavak razgovora u Birselu. Da je bilo pameti trebalo je ovo u Briselu rešavati a ne pokušajima da se Srbija ponizi. Dačić je više puta rekao Tačiju da će izgubiti izbore za Unesko. Tači je počeo da ga vređa vrlo primitivno. Onda sam morao da mu odgovorim oštro i sličnim jezikom.
Koleginica iz prištinskog Jedinstva, Rada Komazec pitala je premijera da li je bila greška
prenošenje ingerencija sa Umnika na Euleks. On je odgovorio potvrdno ali je dodao da su to uradili neki pre ove vlade.
Ministar spoljnih poslva Ivica Dačić rekao je da je premijer govorio ozbiljno i skrivajući emocije ali da on to ne može jer je emotivniji. Ocenio je da posle ovog poraza Kosovo nema šanse da postane nestalna članica UN:
– Nismoi izgubili već smo pobedili. I hvala svima koji su glasali za nas. Tuđe nećmo ali svoje nedamo. Ništa nismo hteli da im otmemo samo smo branili svoje svetinje i principe. Pokazalo se da imamo prijatelje i uticaj u svetu. Bilo je mnogo pritiska na zemlje koje su glasale a Redžep Pacoli je u hodnicima potplaćivao da se glasa za Kosovo. Borba za glasove je trajala dan i noć, srpski zvaničnici razgovarali su sa 97 država tražeći da se poštuju međunarodni principi. Još pre glasanja neke su svetske agencije objavile da je Kosovo prošlo. Jedna članica EU je obećala da če glasati protiv, a jutros su mi javili da ne mogu da odole pritisku.
Srpski premijer i minstar spoljnih poslova razočarani su što su Makedonija i Crna Gora glasale protiv Srbije.
Posle Konferencije novinarima su podeljene liste zemalja ko je za koga glasao. Neke agencije objavile su da je ovo pobeda Rusije ali Dačić kaže da je ovo velika pobeda Srbije. ”Mi smo ovo ostvarili bez ijednog dinara i potplaćivanja. Jedino ćemo morati platiti telefonske račune”
Novinari su iskoristili priliku da pitaju o otmici naših diplomatiskih radnika u Libiji. Premijer je rekao “očekujem pozitivno rešenje svakog trenutka. Nisam siguran da ćemo zadržati ambasadu u Liubiji”.♦