Prekršajni sud u Beogradu dobio novu zgradu

Prekršajni sud u Beogradu dobio novu zgradu

06/11/2015 Off By

U preko 6 ipo hiljada kvadratnih metara radiće 330 zaposlenih i više desetina sudija. Republika Srbija uložila je u ovu zgradu 160 miliona dinara, a partneri iz SAD oko 55 miliona dinara


689428_vucic-otvaranje-suda0
Info: Ranka Čičak

 

DANAS je u Beogradu otvoren Prekršajni sud u modernoj, renoviranoj zgradi. U prisustvu premijera Aleksandra Vučića i amreičkog ambasadora Majkla Kirbija i brojnih gostiju iz grada i pravosuđa, ministar pravosuđa, Nikola Selaković je rekao da investicije u srpskom pravosuđu premašuju iznos od milijardu i 250 miliona dinara, ili 10,4 miliona evra.

U ovom trenutku najviše se ulaže u Beograd. Lane je adaptirana i potpuno renovirana zgrada u Bulevaru revolucije 42, gde je na preko 7 ipo hiljada kvadratnih metara danas smešteno preko 500 zaposlenih i 106 sudija svaki sa svojom sudnicom. Ove godine počelo je renoviranje palate u Katanićevoj ulici. Tu će se smestiti već dogodine Drugi osnovni sud, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Apelaciono javno tužilaštvo i Republičko javno tužilaštvo na preko 12.400 kvadratnih metara.Ove jeseni počelo je renoviranje još 3.600 kvadratnih metara u Katanićevoj za potrebe Prekršajnog apelacionog suda i za zajedničke službe održavanja pravosudnih organa u Beogradu. Dogodine se ide na potpuno renoviranje zgrade Trećeg osnovnog suda na Novom Beogradu i ulazi u najveći poduhvat – potpuno renoviranje Palate pravde.
Selaković je rekao da se danas, tačno 64 godine posle osnivanja, Prvog prekršajnog suda, koji se u tadašnjoj Jugoslaviji zvao Sud za prekršaje, on useljava u svoj zgradu:
– U preko 6 ipo hiljada kvadratnih metara radiće 330 zaposlenih i više desetina sudija. Republika Srbija uložila je u ovu zgradu 160 miliona dinara, a partneri iz SAD oko 55 miliona dinara. Ovaj sud je radio na oko 19 mesta do danas. U komunikaciji se gubilo između sedam i 10 dana za svaki podnesak. A u složenijim predmetima gubilo se i po dva ipo meseca. Samo u 2014 godini sud je primio 140 hiljada predmeta. Znači, u prosečnim predmetima gubilo se 980 hiljada dana. U ovom sudu za grad Beograd na svaka 4 minuta primi se novi predmet. Sada će sud prvi put imati dostojne uslove za rad. Vreme se neće gubiti i troškovi će biti smanjeni. ♦