Obeležen jubilej – 150 godina inžinjeraca

Obeležen jubilej – 150 godina inžinjeraca

06/11/2015 Off By

Ministar Bratislav Gašić je naglasio da su pripadnici roda inžinjerije prilikom NATO agresije uspešno realizovali zadatke na utvrđivanju i maskiranju snaga i sredstava naše vojske, a nakon okončanja ratnih dejstava bili si angažovani na zadacima razminiranja i izgradnji i održavanju komunikacija na bazama i ka administrativnoj liniji


iinerija

Info: Press VS

U NOVOSADSKOJ kasrani „Jugovićevo“ danas je obeležen Dan inžinjerije i 150 godina postojanja tog roda u srpskoj vojsci. Čestitajući praznik pripadnicima roda inžinjerije, ministar odbrane rekao je da je istorija roda inžinjerije ispisana brojnim uspesima, odlučnošću, patriotizmom, hrabrošću i položenim žrtvama njenih pripadnika.

– Kroz istoriju konstantno prisutni, bezbednosni rizici i pretnje uslovili su ozbiljan pristup naše zemlje u opremanju vojske najsavremenijim inžinjerijskim sredstvima, školovanju i obučavanju kadra, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Danas inžinjerijske jedinice raspolažu visokostručnim kadrom sposobnim da kvalitetno izvršava sve postavljene zadatke u redovnom osposobljavanju i pomoći civilnim organima vlasti u suprotstavljanju nevoljnim pretnjama, rekao je ministar Bratislav Gašić istakavši da su inžinjerijske jedinice nakon Drugog svetskog rata izgradile i rekonstruisale više od 6.200 kilometara puteva, 700 kilometara železničke pruge, izgradile 995 različitih mostova i 116 tunela, a kapirano je na hiljade izvora vode širom zemlje, od kojih je većina uključena u vodovodne mreže koje danas koristi stanovništvo.

Gašić je naglasio da su pripadnici roda inžinjerije prilikom NATO agresije uspešno realizovali zadatke na utvrđivanju i maskiranju snaga i sredstava naše vojske, a nakon okončanja ratnih dejstava bili si angažovani na zadacima razminiranja i izgradnji i održavanju komunikacija na bazama i ka administrativnoj liniji.

– Inžinjerijske jedinice uvek su bile prve u pružanju pomoći stanovništvu postradalom od poplava, zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda, što je potvrđeno prethodnih godinama tokom poplava u Vojvodini i na jugu Srbije, kao i zemljotresa u Mionici i Kraljevu, a naročito prošle godine nakon katastrofalnih poplava i klizišta koje su zadesile zapadnu i istočnu Srbiju i Obrenovac, rekao je ministar Gašić.

Osvrćući se na istorijat inžinjerijskih jedinica, predsednik Saveta roda inžinjerije brigadni general Petar Lacković istakao je da je za stvaranje moderne i jake države bilo neophodno stvoriti modernu i jaku vojsku, u kojoj su značajno mesto uvek imali inžinjerci.

– Sredinom 19. veka postalo je jasno da osim pešadije, artiljerije i konjice, kao samostalan rod srpske vojske treba da postoji i inžinjerija. Odgovarajući na ovu potrebu i prateći rešenja u najjačim vojskama tog vremena, iz artiljerije su izdvojene pontonirske i pionirske jedinice u poseban novi rod – inžinjeriju, rekao je general Lacković napomenuvši da je kroz svoju dugu istoriju inžinjerija izvršila smenu tri generacije inžinjerijskih mašina, od kojih je svaka svojim karakteristikama povećavala sposobnosti roda.

Svečanost je završena defileom pripadnika jedinica i taktičko-tehničkim zborom na kome su prikazani sredstva i naoružanje koje se trenutno nalaze na upotrebi u inžinjerijskim jedinicama.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je istakao da je u poslednje vreme značajno ubrzano otuđenje objekata iz Master plana, a da se Vojska u neke, poput Zrenjanina, vratila. On je reka o da se u ovom trenutku razmatra vraćanje u još neke objekte, ali da o tome nema još konačne odluke.

-Želimo da uz pomoć Uprave prihoda, koja je jedina zadužena da napravi procenu parcela, kasarni i objekata, ponudimo što više objekata pre svega lokalnim samoupravama koje mogu na pet godina i 60 mesečnih rata da kupe te objekte, kazao je ministar i dodao da je 2012. godine Vojska neke objekte otuđila, ali za njih nikad nije dobila nijedan stan niti novac. On je naglasio da više ni jedan objekat Vojske Srbije ne može da bude otuđen a da za to Vojska ne dobije nadoknadu.♦