LSV poziva državni vrh da se ogradi od svih oštrih izjava o Kosovu

LSV poziva državni vrh da se ogradi od svih oštrih izjava o Kosovu

04/11/2015 Off By

Posle predsednika države Tomislava Nikolića koji je spominjao građanski rat, juče je patrijarh SPC Irinej jasno poručio da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije i da “ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo”


 

jakovljev20150317
Info: Dušan Jakovljev, predsednik Političkog saveta

LIGA socijaldemokrata Vojvodine upozorava na sve opasniju retoriku u vezi sa Kosovom nalik onoj iz perioda pred 1999. godinu. Kao odgovoran učesnik u javnom i političkom životu Vojvodine i Srbije, ponovo pozivamo  da se o dosadašnjoj politici odbrane Kosova povede otvorena i argumentovana rasprava u parlamentu.

Na toj sednici, oni koji smatraju da ova zemlja ne treba da živi u iluzijama, bili bi u prilici da to i kažu i iznesu svoj predlog rešenja, a država da se jasno ogradi od svih teških izjava prethodnih dana u javnosti i jasno poruči građanima da neće biti novog rata i bombardovanja zbog Kosova i Metohije.
Posle predsednika države Tomislava Nikolića koji je spominjao građanski rat, juče je patrijarh SPC Irinej jasno poručio da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije i da “ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo”.
Takva koordinacija u izjavama bi možda bila slučajnost, da na sastancima državnog vrha na temu Kosova proteklih dana nije učestvao i patrijarh, bez obzira na to što živimo u državi čija je sekularnost zapisana i garantovana Ustavom.
Podsetimo, ove izjave dolaze i nakon otvorenog prekora predsednika SANU Vladimira Kostića koji je rekao da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju , a izostanka prekora za Irineja Bulovića koji je za kosovske Albance u javnom servisu jasno rekao da su bili „bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije i školovao i usput ih nahuškao protv Srba unutar zajedničke države“.
S obzirom na takve aršine i stavove vrha SPC, možda je suvišno podsećati na to da pozivanje na upotrebu sile ne bi trebalo da bude u vokabularu verske zajednice, ne samo zato što monopol sile pripada državi, nego i zbog toga što nije u duhu pomirenja i okretanja drugog obraza.
Republiku Srbiju su već napustile bezbrojne hiljade građana tragajći za normalnim životom, a ovakve izjave će mnoge  samo ubrzati u toj odluci. Zato još jednom pozivamo na suočavanje sa istinom, prestanak samozavaravanja i dijalog tamo gde mu je mesto – u parlamentu.♦