30. oktobar

30. oktobar

30/10/2015 Off By
_sp-danas-trg-republike1869. – Izvođenjem alegorijske slike Đorđa Miletića “Posmrtna slava kneza Mihaila”, u Beogradu je otvorena nova zgrada Narodnog pozorišta. Gradnja je otpočela 1851. na Zelenom vencu, ali su radovi obustavljeni zbog nepogodnog terena i novčanih poteškoća. Tek 1868, posle gostovanja Novosadskog pozorišta, knez Mihailo Obrenović doneo je odluku o podizanju zgrade pozorišta na placu kod Stambol kapije, koja je, prema projektu Aleksandra Bugarskog, završena za godinu i po dana.

1874. – Rođen je srpski etnolog i antropogeograf Jovan Erdeljanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Beogradskog univerziteta. Objavio je veliki broj radova na srpskom i stranim jezicima, među kojima su posebno značajna proučavanja plemenskog života u Crnoj Gori. Dela: “Postanak plemena Piperi”, “Etničko srodstvo Bokelja i Crnogoraca”, “Etnička prošlost i formiranje crnogorskih plemena”, “Kuči”, “Bratonožići”, “Stara Crna Gora”, “Tragovi najstarijeg slovenskog sloja u Banatu”, “O poreklu Bunjevaca”, “Makedonski Srbi”, “O počecima vere i drugim etnološkim problemima”.
1893. – Umro je Džon Abot (John Joseph Caldwell Abbott), treći predsednik (Prime Minister) Kanada (rodjen 1821. godine).
1905. – U Beogradu je osnovano kulturno-umetničko društvo “Abrašević”, nazvano po srpskom piscu Kosti Abraševiću. Istoimena društva osnovana su i u nizu drugih gradova, ali je njihov rad zabranjen u vreme Šestojanuarske diktature 1929. Mnoga su obnovljena posle Drugog svetskog rata.
1905. – Aspirin, koji je proizvodila nemačka firma Bayer, je po prvi put počeo da se prodaje u Velikoj Britaniji.
1905. – Ruski car Nikolaj II doneo je prvi ruski ustav, i oformio zakonodavnu skupštinu.
1910. – Umro je osnivač međunarodne organizacije Crveni krst, švajcarac Henri Dunant, dobitnik Nobelove nagrade.
1937. – Rođen je Klod Leluš (Claude Lelouch), proslavljeni francuski filmski reditelj.
1938. – Orson Vels (Welles) je premijerno izveo na američkom radiju čuvenu radio-dramu, pod imenom ‘Rat svetova’ (The War of the Worlds), o hipotetičnom napadu vanzemaljaca. Drama je tako verno izvedena da je izazvala paniku u redovima slušalaca širom Amerike. Dramu je napisao H. G. Wells.
1944. – Ana Frank (Anne Frank) jevrejska devojčica koja je vodila svoj dnevnik u toku Drugog svetskog rata, je deportovana iz Aušvica (Auschwitz) u koncentracioni kamp Bergen-Belsen.
1960. – Rođen Diego Maradona, legendarni argentinski fudbaler, o kome je film snimio filmski režiser Emir Kusturica.
1961. – Sovjetski Savez je izvršio detonaciju hidrogenske bombe ‘Car bomba’ jačine 58 megatona iznad severne teritorije SSSR- a, (Novaja Zemlja). To je najveća nuklearna bomba ikada aktivirana. Nikita Hruščov je izjavio da su naučnici želeli da bomba bude jačine 100 megatona ali su je smanjili da ne bi popucali svi prozori u Moskvi.
1974. – Muhamed Ali (Muhammad Ali) je povratio titulu svetskog žampiona u boksu u teškoj kategoriji pobedivši nokautom Džordža Formana (George Foreman), u Zairu, u osmoj rundi.
1975. – Španski princ Huan Karlos (Juan Carlos) je preuzeo ulogu šefa države u Španiji, od umirućeg diktatora, generalisimusa Fransiska Franka (Francisco Franco).
1988. – 6516 parova se venčalo u grupnoj ceremoniji u Seulu, u Južnoj Koreji.
1999. – Posle 4264 izvodjenja za 10 godina na sceni londonskog Kraljevskog pozorišta (Theatre Royal) spuštena je zadnji put zavesa na mjuziklu Mis Sajgon (Miss Saigon).
2005. – Svečano je otvorena obnovljena crkva Frauenkirhe (Frauenkirche) u Drezdenu, Nemačka, koja je bila razorena u savezničkom bombardovanju u drugom svetskom ratu, kada je razoren praktično ceo grad. Proces restauracije je trajao trinaest godina.♦