Opozcija u RS traži prevremene izbore – u suprotnom najavljuje proteste

Opozcija u RS traži prevremene izbore – u suprotnom najavljuje proteste

26/10/2015 Off By

Članovi vodstva Saveza za promene u Banjoj Luci su se okupili kako bi dogovorili daljnje korake u političkoj borbi zaoštrenoj nakon prošlonedeljnih pretnji SNSD-ove većine u parlamentu RS da će ih izvrgnuti keucučnom progonu zbog načina njihovog delovanja u državnom parlamentu i Veću ministara BiH


 Dodik44

 

Info: Agencije

 

ČELNICI opozicionih političkih stranaka iz Republike Srpske zatražili su od predsednika Milorada Dodika podnošenje ostavke najavljujući istovremeno odlučan obračun s njegovom vlašću, koju kvalificiraju kao nasilničku i  kriminalnu, i traže prevremene izbore.

“Pozivamo Dodika da podnese ostavku i raspiše prevremene izbore”, rekao je predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić posle sastanka opozicionih čelnika održanog u Banjoj Luci.
Blok nazvan Savez za promene u oštrom je sukobu s koalicijom koju predvodi Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koji drži vlast u RS-u.
Članovi vodstva Saveza za promene u Banjoj Luci su se okupili kako bi dogovorili daljnje korake u političkoj borbi zaoštrenoj nakon prošlonedeljnih pretnji SNSD-ove većine u parlamentu RS da će ih izvrgnuti keucučnom progonu zbog načina njihovog delovanja u državnom parlamentu i Veću ministara BiH.
Bosić je kazao kako je sadašnje zaoštravanje političkih sukoba i postojeći koncept vlasti u RS-u “put bez povratka”.
“Tražimo izmene izbornog zakona koje će onemogućiti političku korupciju. Ukoliko nastavimo ovako, to je siguran put bez povratka”, rekao je Bosić koji je i zamenik predsedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH.
Član Predsedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić rekao je kako je SNSD-ova vlast temeljena na političkoj korupciji pa zbog toga hitno mora da promeniti ponašanje ili će biti smenjena na vanrednim izborima ili bez njih.
“Ostavi ćemo rok vladi i skupštini RS da se vrati u ustavne okvire. Ne bude li toga, ne isključujemo i vanparlamentarnu borbu”, rekao je Ivanić.
Iz Saveza za promene naznačili su kako bi to moglo da znači potpuno napuštanje entitetskog parlamenta i ulične proteste protiv Dodikove vlasti.♦