Đorgo Ivanov u Briselu: Makedonija ima mesta za samo 2.000 migranata

Đorgo Ivanov u Briselu: Makedonija ima mesta za samo 2.000 migranata

26/10/2015 Off By

Šefovi država i vlada deset zemalja članica (Nemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Luksemburg, Holandija, Rumunija i Slovenija) ali i tri zemlje koje ne pripadaju Uniji – Albanije, Makedonije i Srbije, okupili su se u juče u Briselu kako bi ispitali načine svladavanja neviđene migracijske krize koja potresa Evropu


migranti-8

Info: Agencije

MAKEDONIJA može da primi maksimalno 2.000 migranata, izjavio je predsednik Đorgo Ivanov, reagirajući na najavu Evropske unije o otvaranju 100.000 prihvatnih mesta za izbeglice u Grčkoj i na Balkanu radi savladavanja migracijske krize.

– Sposobnost prihvata Makedonije iznosi 2000 izbeglica maksimalno, uz pomoć UNHCR – a i Crvenog krsta, izjavio je Ivanov u Briselu makedonskim medijima.
Šefovi država i vlada deset zemalja članica (Nemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Luksemburg, Holandija, Rumunija i Slovenija) ali i tri zemlje koje ne pripadaju Uniji – Albanije, Makedonije i Srbije, okupili su se u juče u Briselu kako bi ispitali načine svladavanja neviđene migracijske krize koja potresa Evropu.
Na 100.000 prihvatnih mesta, Grčka je pristala da primi uz pomoć UNHCR-a 30.000 mesta do kraja godine. Naknadno će se osigurati 20.000 mesta u porodicama i u stanovima čije unajmljivanje subvencionira UNHCR.
Pedeset hiljada preostalih mesta otvori će se duž balkanske rute u saradnji s UN-om.
Makedonija “može da bude samo tranzitna zemlja, nema kapaciteta da prihvati veliki broj izbeglica na svojoj teritoriju u slučaju zatvaranja koridora” kojim se kreću migranti na putu ka zapadnu Europu, istaknuo je Ivanov.<