Otvoren 60. međunarodni sajam knjiga

Otvoren 60. međunarodni sajam knjiga

25/10/2015 Off By

Sajam su otvorili Emir Kusturica i i gošća iz Rusije Natalija Naročnickaja. Rusija je ove godine specijalni gost Sajma i na njenom na njenom štandu predstavljeno je više od 1.500 knjiga vodećih ruskih izdavača


 

684350_sajam-otvaranje-foto-

Nema skandala: Emir Kusturica otvara Sajam

Info: Ranka Čičak – [email protected]


«OVDE nema skandala, nema ambasadora – rekao je Emir Kusturica , otvarajući večeras Šezdeseti međunarodni sajam knjiga. Verovatno je aludirao na situaciju kada je na proslavi godišnjice SNS pozvao građane da ne vole Engleze, pa je britanski ambasador napustio salu.

Zatim je održao besedu o prednosti pismenosti: «Nikada nije bilo ovokliko knjiga, nikada čovjek nije imao pristup ovolikoj gomili ispisanih stranica i nikada nije bilo manje pismenih. Danas nema ko da piše, a malo ko čita. Takav čovek nastao na gomili pobrkanih pojmova i ideji da je dostupnost informacijama isto što i obrazovanje, pobrkao je realnost sa realizmom. Biti pismen to je formula koja otvara vrata blagodeti koje čovjek može da ostvari u svom kratkotrajnom boravku na zemlji. Da nijre sve izgubljeno potvrđuju nam pojave koje kao usamljene zastave u pustinji mašu da ima pismenih, ali su nam sklonjeni sa očiju. Stisnuti smo između hiljadu informatičkih suda, jut jubova, rijalkiti šoua, ali i najnovijom verzijom globalne autocenzure.

SAJAM je otvorila i direktorka moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu, Natalija Naročnickaja. Ona je rekla da su Rusija i Srbija i dalje zemlje koje čitaju i da je potrebno pomagati međusobno upoznavanje:

– Treba da čuvamo i uvećavamo neprocenjivo blago naše slovenske pravoslavne kulture, našu Bogom danu ćirilicu. Kulturni kod naših naroda čuva našu samobitnost. Za Ruse i Srbe podjednako su draga imena Tolstoja , Dostojevskog, Puškina, Šolohova, kao i Njegoša, Nušića, Ćosića, Andrića. Neka se ovaj niz slavnih imena nikada ne prekine.

Odmah posle otvaranja Sajma svoj štand je otvorila Rusija, počasni gost. Na njenom štandu predstavljeno je više od 1.500 knjiga vodećih ruskih izdavača. Do 1. novembra, kada se zatvara Sajam u Beograd će doputovati ruski pisci – Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko, Boris Jevasejev, Zahar Prilepin i drugi.

Za sajam vlada veliko interesovanje. Iz Velike Britanije dlolazi Stiven Votson, iz Holandije Ven Peters, iz Danske Jan Sonenegor Henrih i Jul Jensen, iz Belgije Dimitri Verhulst, iz Rumunuje Joana Pvrulesku, iz Bugarske Aleksandar Sekulov, iz Hrvatske Dragan Markovina, iz Kazakstana Sergej Lukjanjenko, iz Austrije Mihailo Popoivić, iz Slovenije Miha Macini, iz Makedonije Vele Smilevski, Rade Siljan i Blaže Minevski.

Akreditovanbo je poreko hiljadu novinara iz 25 zemalja.♦