Skupština Srbije: usvojen Zakon o šumama

Skupština Srbije: usvojen Zakon o šumama

23/10/2015 Off By
Inspektori  su dobili veća ovlašćenja u kontroli divlje seče, pa će ne samo naplaćivati veće kazne, već i oduzimati isečeno drvo

 

blagoje bradić

Kritikovao Zakon: Blagoje Bradić

Info: Ranka Čičak – [email protected]

 

SKUPŠTINA Srbije usvojila je danas izmene Zakona o šumama. Tim izmenama  Zakon je usaglašen sa odlukom Ustavnog suda iz 2012 godine, koja je proglasila neustavnim da Vojvodina uređuje šumarstvo na svojoj teritoriji. Po  izmenjenom Zakonu, Vlada Srbije će moći da, na predlog Ministarstva poljoprivrede, šume bez korisnika, da na gazdovanje drugim korisnicima. Inspektori  su dobili veća ovlašćenja u kontroli divlje seče, pa će ne samo naplaćivati veće kazne, već i oduzimati isečeno drvo.

Opozicija nije zadovoljna novim Zakonom. Blagoje Bradić je rekao da  razume potrebu da se naši zakoni usaglase s EU:

– Ali, morate da  njime rešite i probleme Srbije. U Srbiji, naročito na jugu, gde i ja živim, sve je više fabrika koje prave pelet, medijapan  i OSB ploče. Gledamo kamione koji izvlače šumu za ove fabrike, ali ne vidimo da donose nove sadnice u posečenu šumu.

Ivan Karić odmah je  u ime Stranke zelenih rekao da neće glasati za Zakon:

– Ministarstvo poljoprivrede samo deklarativno prihvata zelenu  ekonomiju, ali se u praksi ponaša drukčije.

Karić upozorava da je seča šume zbog dalekovoda, vodovoda , cevovoda, PTT kablova, gasovoda, žičara veoma opasna šteta. Bivši ministar poljoprivrede je uskim presecima za takve namene uništio Staru planinu i doveo je do erozije koja  ne može da se zaustavi.

Marijan Rističević izazvao je negodovanje i podsmeh opozicije:

– Srbija ima pet miliona hektara poljoprivrednog zemlišta. Za vreme vladavine bivšeg režima ostalo je neobrađeno 800 hiljada hektara. Zamislite kolika je to šteta. Za sve ono što su grešili , za sve vetroparkove za koje su olako dali dozvole, imamo takve rezultate da je Miodrag Kostić dobio vetropark.♦