LSV: Srbija da se suoči sa istinom što pre

LSV: Srbija da se suoči sa istinom što pre

23/10/2015 Off By
Izostaje osuda na izjavu Irineja Bulovića u javnom servisu koji za kosovske Albance kaže da su „bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije iškolovao i usput ih nahuškao protv Srba unutar zajedničke države“. Isto tako izostaje osuda kada Eparhija Bačka, preko svoje informativne službe, denuncira vojvođanske novinare na najprimitivniji način

 

ciljevi-LSV

Info: Press LSV

 

REPUBLIKA Srbija jednom konačno mora da se suoči sa sobom, nerešenim pitanjima i istinama. To je važno najpre za njene građanke i građane, a zatim i za njen dalji put ka Evropskoj uniji.

Zato Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao odgovoran učesnik u javnom i političkom životu Vojvodine i Srbije, zahteva da se o dosadašnjoj politici odbrane Kosova povede otvorena i argumentovana rasprava u parlamentu u kojoj će oni koji smatraju da ova zemlja ne treba da živi u iluzijama, biti u prilici da to i kažu i iznesu svoj predlog rešenja.

U toj raspravi, potrebno je da se podnese račun građanima šta je tačno učinjeno od svih velikih reči i obećanja koje su profesionalne patriote upućivale, kao i koliko je to građane ukupno koštalo, uključujući precizan finansijski izveštaj.

Prethodnih dana, konzervativne, antireformske i antievropske snage iskoristile su odluku Izvršnog saveta Uneska za to da ponovo zaoštre podele u društvu i time onemoguće sprovođenje preko potrebnih reformi kako bi Srbiji, na dugi rok, zatvorili vrata Evropske unije

Jasno je demonstrirano da za to imaju i moćne pokrovitelje, kako u političkim, tako i u verskim strukturama.

Ignorišući odredbu Ustava po kojoj je Srbija sekularna država, Tomislav Nikolić na sastanak vrha vlasti u Predsedništvu poziva predstavnike SPC, a saglasnost koja je na tom sastanku postignuta je saglasnost u odbijanju da se prizna realnost.

Na primeru Vladimira Kostića, predsednika SANU, predsednik Nikolić je pokazao da neće trpeti suočavanje sa istinom i da ova zemlja i u budućnosti treba da nastavi da živi u kosovskim mitovima.

U međuvremenu, izostaje osuda na izjavu Irineja Bulovića u javnom servisu koji za kosovske Albance kaže da su „bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije iškolovao i usput ih nahuškao protv Srba unutar zajedničke države“. Isto tako izostaje osuda kada Eparhija Bačka, preko svoje informativne službe, denuncira vojvođanske novinare na najprimitivniji način

Nadležni državni organi treba da opravdaju razlog svog postojanja, time što će štititi slobodu govora, jednakost građana, lični i profesionalni integritet novinara, kao i njihovu bezbednost.

Ukoliko se ova praksa sada ne zaustavi, denuncijacije za kojima potežu pojedinci će se povećavati, a spiskovi nepodobnih građana, koje smo već viđali, postaće svakodnevica.♦