Marko Đurić razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija o stanju na KiM

Marko Đurić razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija o stanju na KiM

19/10/2015 Off By
Đurić je istakao da je Beograd veoma zainteresovan za nastavak dijaloga sa Prištinom, kako na tehničko-ekspertskom, tako i na političkom nivou, ali i da insistira da postignuti dogovori, pre svega oni koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, budu sprovedeni u predviđenom roku

 

KiM 1910

Info: Press Kancelarije za KiM

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa predstavnicima nevladinih organizacija okupljenih u radnoj grupi za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Predstavnike petnaestak nevladinih organizacija, formalno angažovanih u Radnoj grupi 21 Nacionalnog konventa o EU, direktor Kancelarije za KiM upoznao je sa situacijom u vezi sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i otvaranjem poglavlja 35 pristupnih pregovora sa EU.
Đurić je istakao da je Beograd veoma zainteresovan za nastavak dijaloga sa Prištinom, kako na tehničko-ekspertskom, tako i na političkom nivou, ali i da insistira da postignuti dogovori, pre svega oni koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, budu sprovedeni u predviđenom roku.
Sastanku je prisustvovala i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, koja je objasnila da poglavlje 35 ne liči ni na jedno drugo poglavlje pristupnih pregovora sa EU, i da ono nije i ne može da bude zamena za dijalog koji se uz posredovanje EU vodi između Beograda i Prištine.
Predstavnici nevladinog sektora su ponudili pomoć Vladi Srbije u procesu pregovora sa EU, a jedan od predloga je bio stvaranje kvalitetnije analitičke baze, kao što je to učinjeno u vezi s nekim drugim poglavljima, koja bi predstavnicima Beograda mogla biti od koristi u tom procesu. Direktor Kancelarije za KiM je članicama Nacionalnog konventa o EU predložio da uskoro bude održan još jedan sastanak u kojem bi bili konkretizovani predlozi za plodotvorno uključivanje civilnog sektora u pregovarački proces sa EU kada je reč o poglavlju 35.
Koordinator Radne grupe 21 Nacionalnog konventa o EU, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je civilnom sektoru kroz Nacionalni konvent pružena prilika da se uključi u proces pregovora sa EU i izrazio očekivanje da će proces evrointegracije Srbije uskoro biti nastavljen otvaranjem pregovaračkih poglavlja. <