Hrvatski policajci lomili opremu i tukli izveštače na granici

Hrvatski policajci lomili opremu i tukli izveštače na granici

19/10/2015 Off By
Tanjug prenosi da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, koji je obišao migrante na prelazu Berkasovo, ocenio je takvo ponašanje hrvatskih policajaca kao apsolutno neprihvatlj

Djordje Kostic

Polomljena oprema: fotoreporter AFP Andrej Isaković

Info: RTS

 

HRVATSKA policija je napala u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo, novinare “Al Džazire”, “Rojtersa” i “Asošijeted presa”. Napadnut je i foto-reporter AFP-a. Hrvatski MUP saopštio je da su dvojica novinara ilegalno ušla u Hrvatsku, i da je njihov rad onemogućen uz “poštovanje policijskih pravila i upozorenja”.

Tanjug prenosi da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, koji je obišao migrante na prelazu Berkasovo, ocenio je takvo ponašanje hrvatskih policajaca kao apsolutno neprihvatljivo:
“Dobili smo informaciju da je i prema migrantima rano jutros bila primenjena sila i to je nešto što se ne može tolerisati, jer naša država nije primenila nikakvo nasilje prema migrantima i očekujemo da se i drugi ponašaju na isti način”, rekao je Vulin.
Rekao je da je jedan od napadnutih, snimatelj Al Džazire Boško Branković, oni su zadobili udarce od strane hrvatske policije, a oduzeli su im i opremu.
– Bio sam na desetak metara od ograde gde stoji hrvatska policija, koja ne dozvoljava dalji prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbun iz koga su me izgurali na hrvatsku teritoriju i rekli da sam sad u Hrvatskoj i uhapsili me zbog nelegalnog prelaska granice”, objasnio je Branković.
Kako je dodao, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu, što je on odbio. Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.
Rekao je da je snimatelj Rojtersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da je uspeo da se skloni, pa ga nisu priveli.
Kako je dodao, foto-reportera iz Asošijeted presa policajci su oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu foto-opremu i bacili je na hrvatsku teritoriju.
I foto-reporter AFP-a iz Srbije Andrej Isaković oboren je na zemlju na granici između Srbije i Hrvatske i oduzeta mu je oprema, potvrđeno je Internet portalu RTS-a u AFP-u.
U trenutku incidenta, foto-reporter je stajao na ničijoj zemlji, gde su se takođe nalazile izbeglice koje čekaju da uđu u Hrvatsku. Isaković nije fotografisao kada su njemu i kolegi frilenseru iz Velike Britanije prišli policajci koji su vikali.
Iako je rekao da radi za AFP, kako kaže Isaković, rekli su mu da ih je baš briga, oborili su ga na zemlju i uzeli mu foto-aparat iz ruku.
Isakoviću je oduzeta i ostala oprema – dva foto-aparata i dva objektiva, a policajci su sve to bacili u polje na hrvatskoj strani granice. Potom su sakupili opremu i bacili su je još dublje u hrvatsku teritoriju.
Foto-reporter tvrdi da se pre dolaska na mesto incidenta legitimisao i da mu je rečeno da može tu da stoji. Kako kaže, nije ni na koji način provocirao, a nije dobio ni objašnjenje za postupak policajaca.
U međuvremenu, oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je saopštilo da su dvojica novinara ilegalno ušla u Hrvatsku, i da je njihov rad onemogućen uz, kako se navodi, “poštovanje policijskih pravila i upozorenja”.
“Uvažavajući i ceneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koji prate migracijski tok u Hrvatskoj, zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izveštavanju, međutim, u navedenom slučaju nema mesta negodovanju i kritici policijskog postupanja s obzirom na to da su novinari upozoreni i sa pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Srbije”, navodi se u saopštenju hrvatskog MUP-a.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je zbog, kako se navodi, neprimerenog ponašanja hrvatske policije prema foto-reporteru AFP-a i britanskom fotografu i zatražilo od nadležnih organa Hrvatske da vrate oduzetu opremu.♦