Intervju predsednika SANU za Radio Beograd: niko ne sme da zaboravi Kosovo, ali da li neko planira da ratuje tamo?

Intervju predsednika SANU za Radio Beograd: niko ne sme da zaboravi Kosovo, ali da li neko planira da ratuje tamo?

18/10/2015 Off By

Kostić je još rekao da treba da se sačuva zdrav korpus i da ga, u tom smislu, u ovom trenutku mnogo više zanima sudbina Republike Srpske jer tamo postoji “ozbiljan, aktivni, delujući, kulturni i naučni deo naroda” od milion i po ili dva miliona ljudi


vladimir-kostic-SANU-1024x682
Info: Radio Beograd

U INTERVJUU za Radio Beograd, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je u ovom trenutku jedina politička mudrost kako “sa elementima dostojanstva” napustiti Kosovo, jer ono ni de fakto ni de jure više nije u rukama Srbije, i da to neko mora da kaže narodu.

– Kosovo podrazumeva ogroman broj onoga što predstavlja našu kulturnu osnovu i oko toga moramo da se borimo i zubima i noktima. Jer to je pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat i naše istorije i dela psihologije i čega god hoćete. Ali, govoreći pošteno, ako jedan ministar, premijer ili predsednik mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo ni ljudske ni ekonomske ni bilo koje druge kapacitete da nametnemo svoju volju. Možemo da se gledamo u oči i lažemo, ali alternativa je vrlo jasna”, rekao je Kostić.
Kostić je još rekao da treba da se sačuva zdrav korpus i da ga, u tom smislu, u ovom trenutku mnogo više zanima sudbina Republike Srpske jer tamo postoji “ozbiljan, aktivni, delujući, kulturni i naučni deo naroda” od milion i po ili dva miliona ljudi.
Predsednik SANU govoreći o svom stavu prema ulasku Srbije u Evropsku uniju, parafrazirao je pesnika Branka Miljkovića i rekao da će Srbija “povraćajući i u taj raj morati da uđe”, jer ne postoji alternativa.
Što se tiče eventualnog saveza s Rusijom Kostićje rekao da je to veštačka alternativa i pitao da li je neko konsultovao Rusiju da li uopšte želi Srbiju.
– Srbija kakav god udarac da primi, mora da nastavi da širi svoje demokratske kapacitete i prostora slobode. Inače neće opstati… Istorijska realnost je da su mnogo veći narodi gubili svoje osnove… Niko do nas ne sme da zaboravi Kosovo, ali da li neko planira da ratuje tamo”, upitao je predsednik SANU. ♦