Problemi sa prihvatanjem izbeglica u Sloveniji

Problemi sa prihvatanjem izbeglica u Sloveniji

18/10/2015 Off By

Hrvatska bi želela da u Sloveniju dnevno prebaci oko 5.000 izbeglica, dok ih je Austrija iz Slovenije spremna dnevno da primi 1.500


17.10.2015. Cakovec, Cakovec - Madjarska je zatvorila zelenu granicu s Hrvatskom i pocela primjenjivati schengenske kriterije. Sinoc su propustili zadnje izbjeglice koje su vlakom stigle do granice i potom su malo prije jedan sat kod Botova preko tzv. zelene granice razvukli bodljikavu zicu i zatvorili granicu. Hrvatska ce izbjeglice sada usmjeravati prema Sloveniji sve dok bude otvorena granica prema Austriji. Prvi vlak s izbjeglicama stigao je na zeljeznicki kolodvor u Cakovcu nesto iza 17 sati. U Cakovcu nema uredjenog prihvatilista za izbjeglice pa se ne predvidja njihovo duze zadrzavanje. Vlakom i autobusima bit ce prebaceni u Sloveniju preko granicnih prijelaza, kao dio hrvatskog Plana C. Ovo je 94. izvanredni vlak koji prevozi izbjeglice. U vlaku je 1800 migranata koji su stigli iz Tovarnika. Na kolodvoru policija njih 600 prebacuje u autobuse, a ostatak, njih 1200, uci ce vlakom u Sloveniju Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Info: agencije

PROTOK izbeglica iz Hrvatske kroz Sloveniju se odvija uredno, ali bi teškoće ubuduće moglo izazvati to da ih Slovenija i Austrija ne mogu prihvatiti onoliko koliko bi Hrvatska želela daih uputiti, upozorio je u Ljubljani Boštjan Šefic, državni sekretar u Ministarstvu unutaršnjih poslova.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Slovenija zbog toga u stalnom operativnom kontaktu na relaciji Austrija – Hrvatska, a da Ljubljana insistira da se postupci s izbeglicama detaljno usklade jer će u tranzitu primiti samo one koje može obraditi, a nove izbeglice će propuštati u zavisnosti od toga koliko ih prima Austrija.
“Mi insistiramo na tome da ne možemo dopustiti veći priliv migranata od njihovog odliva prema Austriji”, kazao je Šefic, dodavši da bi to ubuduće moglo da izazove teškoće iako se za sada kordinacija odvija dobro, a protok izbeglica prema Austriji se nastavlja.
Prema njegovim rečima, Hrvatska bi želela da u Sloveniju dnevno prebaci oko 5.000 izbeglica, dok ih je Austrija iz Slovenije spremna dnevno da primi 1.500.
“Ako bi se stvari tako odvijale, onda bi u Sloveniji u roku desetak dana ostalo 35.000 migranata, što ne možemo da dozvolimo”, kazao je Šefic.
Među izbeglicama je najviše Sirijaca, Afganistanaca i Iračana, a samo su 4 migranta do sada zatražila azil u Sloveniji, dok ostali žele prema severu.♦