Ministar odbrane primio novu šeficu Kancelarije UN u Beogradu

16/10/2015 Off By

Sagovornici su se saglasili da je problem migranata izazov za ceo region i da se rešenje mora tražiti na nivou celokupne Evropske unije


gasic

Info: Press Ministarstva

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa novopostavljenom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Srbiji i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Simonom – Mirelom Mikuleski sa kojom je razmenio mišljenja u vezi sa političkom i bezbednosnom situacijom u regionu i drugim važnim pitanjima od obostranog interesa.

Sagovornici su se saglasili da je problem migranata izazov za ceo region i da se rešenje mora tražiti na nivou celokupne Evropske unije. Ministar odbrane zahvalio je na dosadašnjoj pomoći UN od 8.5 miliona evra doniranim za pomoć u rešavanju problema migranata u Srbiji.

Imajući u vidu nastupajuću zimu i sve teže uslove sa kojima će se migranti suočavati, Gašić je istakao da očekuje da će Evropska unija uvažiti dosadašnje napore, konstruktivan pristup i humanost Srbije i da će obezbediti značajniju finansijsku podršku u rešavanju problema migranata. On je obavestio Mikuleskovu da je do sada u Srbiji evidentirano 180.000 izbeglica, od kojih je oko 600 podnelo zahtev za azil.

Ministar odbrane istakao je na sastanku da se Srbija oštro protivi članstvu tzv. Kosova u UNESCO i da oni koji su do sada uništavali srpsko kulturno nasleđe, nikako ne mogu govoriti o njegovoj zaštiti. Gašić je ponovio da je od ključnog značaja da snage KFOR ostanu statusno nepristrasne na Kosovu i Metohiji onoliko dugo koliko je potrebno za očuvanje stabilnosti i bezbednosti.

Gašić i Mikuleskova ocenili su da učešće pripadnika Vojske Srbije u misijama UN značajno doprinosi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Ministar odbrane poželeo je predstavnici UN u Srbiji mnogo uspeha na novoj dužnosti.♦