Poslanička pitanja: kako Poreska uprava  uništava političke neprijatelje

Poslanička pitanja: kako Poreska uprava uništava političke neprijatelje

15/10/2015 Off By

Već godinu dana slušamo kako je Putin prihvatio da krene prva isporuka iz Kragujevca, ali od toga nema ništa. Fijat u Kragujevcu trenutno ne radi


340307_fiat0
Info: Ranka Čičak
[email protected]

POSLANIK Dragan Jovanović tražio je da se ispita komičan slučaj ponašanja Poreske uprave.  Od 2009 do 2012 godine  filijala Kragujevac ove  Uprave kontrolisala je rad preduzeća Stara Varoš iz Topole i nikada nije našla nezakonitost. Onda se dogodilo ono što treba da se ispita. Iz Beograda je, mesec dana posle  poslednje kontrole, poslata poreska policija. Ona je utvrdila da je  preduzeće  utajilo porez na dohodak radnika u visini od 12,6 miliona dinara.

Počela je golgota za vlasnika preduzeća, prunudno uzimanje novca, popisivanje imovine. Vlasnik , kome je sa računa za onih navodno utajenih, 12,6 miliona dinara, već uzeto 56 miliona, obratio se   sudu i – dobio.  Saslušano je  250 svedoka, a među njima i policajac koji je došao u kontrolu firme. On je izjavio  da je došao po usmenom nalogu  tadašnjeg direktora Poreske uprave Srbije, koji je bio funkcioner Demokratske stranke. Naredio je inspektoru da pronađe utaju poreza, jer je, navodno, vlasnik firme simpatizer opozicije, pa pomaže SNS i Novu Srbiju.

Posle sudske odluke, sav će novac vlasniku preduzeća Stara varoš biti vraćen. Ali iz budžeta Republike, a ne iz džepa bivšeg direktora Poreske uprave.

Kada će  automobili iz Kragujevca krenuti za Rusiju?

POSLANIK Aleksandar Senić pita predsednika Vlade kada će biti ostvaren izvoz od  10.000 automobila  Fijat iz Kragujevca za Rusiju:
– Već godinu dana slušamo kako je Putin prihvatio da krene prva isporuka iz Kragujevca, ali od toga nema ništa. Fijat u Kragujevcu trenutno ne radi, a radnici su na prinudnom odmoru.

Nema udžbenika za male Albance, a  poklonjeni iz Prištine čekaju u magacinima

POSLANIK  Riza Halimi  žali se da  deca u Preševskoj dolini nemaju odgovarajuće udžbenike na albanskom jeziku:
– Kosovsko  Ministarstvo prosvete je početkom septembra poslalo donaciju od 100 hiljada udžbenika. Ali, ovaj poklon još se nalazi u terminalu graničnog prelaza kod Preševa. Pitam ministra Sertića kakva je sudbina ovih knjiga. Osim toga,  kada će   početi nostrifikacija diploma stečenih na Kosovu, kada je već postignut sporazum o tome?

Tajna dvorca Heterlend

ALEKSANDAR Jovičić traži da se ispita i obelodani tajna dvorca Heterlend. Dvorac je  namenjen deci s posebnim potrebama, a  cena mu je sumnjiva:
– Oko 157 miliona dinara je neko izvukao iz tog projekta u Vojvodini, a mi ne znamo u čijim je džepovima novac završio. Zamislite kada neko i na deci krade  u nekom delu naše države, šta radi u drugim slučajevima? Tu su se, naravno, sklapali fiktivni ugovori za izvlačenje novca potrebnog za finansiranje partijskih kadrova bivšeg režima.
Jovičić je tražio da se ispita i saradnja  Fonda za razvoj i Razvojne banke Vojvodine i gde   je nestalo 2 milijarde dinara, pošto je za 104 kreditna ugovora izdvojena 1,4 milijarda  dinara od planiranih 3,4 milijarde.

Stefanović pita Vučića – Kada ste saznali za najnovije uslove EU?

Poslanik Borislav Stefanović  postavio je pitanje premijeru:
– Kada ste  saznali za uslove koji su se pojavili u amandmanu  na poglavlje 35? Kog datuma, koje godine? U čemu konkretno, osim terminoloških nesaglasnosti, je to u suprotnosti s Briselskim sporazumom koji stepotpisali? Šta će naša država i diplomatija da urade, kako bi ispravili ovaj spoljno politički fijasko koji je  doživela naša Vlada. Najveći posle Rambujea i Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova. ♦