Otvorena dva međunarodna sajma – energetike i zaštite životne sredine

Otvorena dva međunarodna sajma – energetike i zaštite životne sredine

14/10/2015 Off By
Novinari su pitali ministra energetike Aleksandra Antića i direktora Elektroprivrede, Aleksandra Obradovića, šta je sa obećanjem koje je Premijer dao prošle godine da će 300 prekobrojnih direktora u Elektroprivredi biti otpušteno, a broj je smanjen samo za 40 i konstatovali da će, ako se tim tempom nastavi, trebati 7 godina da se ovaj plan ispuni

Sajam

foto Tanjug

Info: Ranka Čičak

MINISTAR rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, otvorio je danas Jedanaesti međunarodni sajam energetike i Dvanaesti međunarodni sajam zaštite životne sredine. Rekao je da 150 izlagača iz više od 20 zemalja dokazuju koliko su ovi sajmovi važni za saradnju nauke i energetike u regionu.

Za proteklu godinu dana u srpskoj energetici je napravljen ogroman napredak. Novi Zakon o energetici omogućio je taj napredak. Predstoji usvajanje akata o obnovljivoj energiji, kako bi se krenulo u novi način proizvodnje, koja odgovara zahtevima Evrope.
Posle razgledanja dva sajma, novinari su pitali ministra Aleksandra Antića i direktora Elektroprivrede, Aleksandra Obradovića, šta je sa obećanjem koje je Premijer dao prošle godine da će 300 prekobrojnih direktora u Elektroprivredi biti otpušteno, a broj je smanjen samo za 40 i konstatovali da će, ako se tim tempom nastavi, trebati 7 godina da se ovaj plan ispuni. Direktor Elektroprivrede je rekao da će do kraja ove godine prepoloviti broj direktora u EPS – u:
– Od 650 direktora, ne očekujem da ostane više od 300 do 350. Idemo tempom koji ne zavisi samo od naših planova. Potrebne su i kordinacije sa međunarodnim institucijama, MMF – om, Evropskom i Svetskom bankom. Mi ispunjavamo naš program reforme elektroprivrede. Pohvalio nas je i MMF i banke.
Ministar Antić je na pitanje o početku rada vetro parka odgovorio:
– Krajem novembra, prvi vetropark u Srbiji od 10 megavata, tri velika vetro generatora startuje. Tarife cena struje zavise od izvora energije. Kreću se od 7,8 za mini hidro do preko 9 za energiju vetra i nešto preko 10 dinara za solarnu energiju. Mi ćemo to izgraditi po međunarodnim obavezama. Do 2020 godine moramo potrošnju energije iz obnovljivih izvora da podignemo na 27 procenata. Svesni smo da je to skupo, ali to je nešto što moramo da uradimo. Na svakom računu za električnu energiju ćemo imati upravo taj deo koji je naknada za obnovljivu energiju. Energija vetra je, recimo, duplo skuplja nego energija koju EPS snabdevanje kupuje od proizvođača klasične energije. Kada bi kilovat čas iz vetra bio jeftiniji od kilovat časa iz Kostolca, naravno da bi gradili samo vetroparkove. Međutim, moramo da brineo i o zaštiti životne sredine i da proizvodimo struju koja je ekološka, ali skuplja. To nije pitanje samo u Srbiji, već globalno pitanje. Ceo svet se bori protiv podizanja nivoa CO2 . Mi samo pratimo obaveze koje smo preuzeli u okviru pristupanja EU.
Antić kaže da će naši novi propisi biti garant stranim bankama da investiraju u Srbiji:
– Dobili smo mišljenje energetske zajednice, koje je pozituvno. Očekujemo mišljenje međunarodnih finansijskih institucija, a nadam se da će sve biti usaglašeno do kraja ovog meseca.Tako će investitori lakše dobiti podršku međunarodnih finansijskih institucija. Tako ćemo do 2017 godine obezbediti 27 posto energije iz obnovljivih i zdravih izvora.
Direktor EPS – a pohvalio se da u njegovoj firmi više nema partijskog zapošljavanja. Najavio je novu strategiju razvoja elektroprivrede, koju će uskoro poslati Vladi na odlučivanje.♦