Sednica Skupštine Srbije: danas o radnicima – sutra o pravosuđu

Sednica Skupštine Srbije: danas o radnicima – sutra o pravosuđu

13/10/2015 Off By

Nova zakonska rešenja u oblasti rada, kako su izneli poslanici vladajuće većine, usmerena ka poboljšanju uslova u kojima rade radnici u Srbiji i njihovoj većoj zaštiti. S druge strane opozicija je ukazivala na loše uslove rada, tvrdeći da su srpski radnici najlošije plaćeni u svetu i Evropi


aleksandar-vulin
Aleksandar Vulin
Ranka Čičak

 

POSLANICI Skupštine Srbije danas su završili objedinjeni načelni pretres o izmenama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, Predlogu zakona o uslovima za upućivanja zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, kao i o potvrđivanju Konvencije o nadležnosti, merodavnom pravu, priznanju i izvršenju odluka i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece.

Nova zakonska rešenja u oblasti rada, kako su izneli poslanici vladajuće većine, usmerena ka poboljšanju uslova u kojima rade radnici u Srbiji i njihovoj većoj zaštiti. S druge strane opozicija je ukazivala na loše uslove rada, tvrdeći da su srpski radnici najlošije plaćeni u svetu i Evropi.
Poslanici su razmatrali izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Predlog zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo. Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da se oko 40 odsto smrtnih povreda na radu u Srbiji dešava u preduzećima u kojima radnici rade “na crno”. Po njemu novim zakonskim rešenjima će biti poboljšana njihova bezbednost, a uticaće i na smanjenje sive ekonomije.
Vulin je rekao da “u prvih devet meseci 2015. godine na radu na crno je zatečeno 10.401 lice, od toga su 6.183 odmah prijavljena na osnovu rešenja inspekcije. Oko 40 odsto svih smrtnih povreda na radu nastupa iz rada na crno. Neovučen radnik, neopremljen radnik, to je nesreća koja samo čeka da se desi”.
Na sutrašnjoj sednicu vodiće se rasprava o dve kadrovske odluke iz oblasti pravosuđa.
Radi se o predlozima odluka o prestanku funkcije predsedniku Privrednog suda u Čačku i o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.
Posleovetačkeplanirano je da pređu na pretres zbirne liste kandidata za izbor prve polovine članova Nacionalnog prosvetnog saveta na period od šest godina, kao i na odluku o razrešenju člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.♦