Poslanička pitanja: Aleksandar Čotrić, tražio je da se obeleže masovne grobnice nastale posle Drugog svetskog rata

Poslanička pitanja: Aleksandar Čotrić, tražio je da se obeleže masovne grobnice nastale posle Drugog svetskog rata

13/10/2015 Off By

Borislava Stefanovića zanima šta je sa krivičnim prijavama protiv kupaca i bivših funkcionera preduzeća Kongrap, Slobodana Stankovića i Darka Matijaševića, generalnog direktora Darka Pašića i Vesne Džinić .- Poslanik Marko Atlagić optužio je poslanika Janka Veselinovića iz Pokreta za preokret da je lično otimao stanove Srbima u Obrovcu i terao ih u izganstvo


čotrić
Info: Ranka Čičak

KOMUNISTIČKI oslobodioci, koji su na kraju Drugog svetskog rata iz Beograda i Srbije oterali Nemce, sami su ubili oko 100.000 naših građana. Razlozi su bili razni – od političkih razlika, preko ličnih mržnji, do onih najčeščih – proglasiti čoveka neprijateljem, ubiti ga i useliti se u njegov stan.

Tako se beogradsko Dedinje očistilo starih domaćina i uglednih građana, a u njihove vile uselili su komunistički oslobodioci pristigli sa svih strana Balkana. Ovim došljacima bio je potreban ugledni smeštaj, pošto su već imali ugledne titule drugova na vlasti. Potomci mnogih takvih došljaka i danas žive na Dedinju i otete kuće već smatraju svojom imovinom. O ubijenima nerado govore.
Ali, poslanik SPO, Aleksandar Čotrić, tražio je danas od Ministarstva pravde da se obeleže masovne grobnice nastale posle Drugog svetskog rata:
– Državna komisija za tajne grobnice nastale posle 12. septembra 1944 godine, je od 2012 do 2014 godine popisala 66.000 žrtava komunističkog totalitarnog režima. Najčešće se radilo o ubistvima bez suđenja. Komisija je locirala 215 masovnih grobnica. Ali, do sada su ekshumirane samo dve. Jedna kod Boljevca, a druga u Kragujevcu. Nije napravljena ni DNK analiza posmrtnih ostataka, kako bi se utvrdio identitet. Smatram da je potrebno da se sve ove grobnice na dostojanstven način obeleže.Da se stave spomen table s imena žrtava i imenima ubica. Da se takvi zločini više nikada ne ponove. Komisija za masovne i tajne grobnice do sada je radila pod okriljem Ministarstva pravde, pa se zato ovom Ministarstvu i obraćam.

Devet Borkovih pitanja

BORKO STEFANOVIĆ, poznati kritičar koalicije na vlasti, postavio je danas devet pitanja.
Njega zanima šta je sa krivičnim prijavama protiv kupaca i bivših funkcionera preduzeća Kongrap, Slobodana Stankovića i Darka Matijaševića, generalnog direktora Darka Pašića i Vesne Džinić. Kaže da prijava od 2009. godine stoji u fijoci tužiteljke Vere Stanić :
– Tako se prikriva velika pljačka. Kvadratura poslovnog prostora svih zgrada Komgrapa u Beogradu prikazana je smanjena. Na Terazijama je utajeno 1.804 kvadrata, u Kosovskoj ulici kvadratura je smanjena za 1.257 kvadrata, a u Soko Banji za 1.734 kvadrata. Neko pokušava da sakrije ljude koji su taj prostor već kupili budzašto.
Ostala Borkova pitanja odnose se na zagađenje vazduha u Boru, prodaju Telekoma, plate i penzije, dogovore sa rukovodiocima smederevske Železare i njihove troškove rukovođenja.

Teške reči na račun Janka Veselinovića

POSLANIK Marko Atlagić optužio je poslanika Janka Veselinovića iz Pokreta za preokret da je lično otimao stanove Srbima u Obrovcu i terao ih u izganstvo:
– Ovlastila me je velika grupa Krajišnika i 22 intelektualca iz Obrovca i Benkovca da pitam ministra spoljnih poslova, gospodina Dačića da li je tačno da je Veselinović uzurpirao stan od 26 kvadrata prfesorke Milice Badže u Obrovcu i u njega smestio Udrugu za povijest i pomirenja? Milica i njena porodica morali su da pobegnu, neki su pomrli, a ona je i dan danas podstanar u Beogradu. Molim da se ovo ispita, kako bi se pokrenula moralna, politička i krivična odgovornost protiv Janka Veselinovića ♦