Даље унапређење укупних билатералних односа Србије и Египта

Даље унапређење укупних билатералних односа Србије и Египта

11/06/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Саветница председника Владе Републике Србије за спољне односе и координацију стратешких политика Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Арапске Републике Египат у Србији Баселом Салахом о јачању укупне билатералне сарадње и односима двеју земаља.

Јоксимовић је амбасадору пренела поздраве председника Владе Милоша Вучевића и изразила задовољство на прилици да се данас састану и разговарају о даљем унапређењу укупних билатералних односа Републике Србије и Арапске Републике Египат.

Јоксимовић је изразила задовољство што су претходне 2023. године, наше две пријатељске земље обележиле 115 година од успостављања званичних дипломатских односа, и подсетила да су корени веза српског и египатског народа многи дубљи. Истакла је да овај дипломатски капитал не смемо да узимамо здраво за готово, већ да радимо на њему сталним дијалогом и консултацијама, и унапређујемо га у најбољем интересу наших народа.

Амбасадор Салах се сагласио да су билатерални односи Србије и Арапске Републике Египат одлични, као и да је Заједничка декларација о стратешком партнерству од посебне важности, а која је потврдила висок степен развоја наших односа и отворила перспективе за њихово даље унапређење.

Јоксимовић је посебно захвалила амбасадору на подршци Египта нашој кандидатури за домаћина Специјализоване међународне изложбе EXPO 2027, која ће бити одржана у Београду од маја до августа 2027. године, као и да би нам била велика част и веома бисмо ценили учешће Египта на овој престижној манифестацији.

Амбасадор Салах је истакао да ће интензиван рад на продубљивању и јачању трговинских односа Србије и Египта представљати нову фазу динамичнијег развоја и ширење економске сарадње наших земаља.