Domaći film ,,78 dana” proglašen najboljim ostvarenjem na festivalu u Insbruku

Domaći film ,,78 dana” proglašen najboljim ostvarenjem na festivalu u Insbruku

10/06/2024 Off By BERB

Foto: IFFI_Alena Klinger

Film sa Goranom Bogdanom, Jelenom Đokić i Pavlom Čemerkićem proglašen najboljim ostvarenjem na filmskom festivalu u Insbruku.

Film ,,78 dana” rediteljke i scenaristkinje Emilije Gašić nagrađen je glavnom nagradom na međunarodnom filmskom festivalu u Insbruku, u Austriji (IFFI). U glavnom programu takmičilo se još pet filmova iz različitih delova sveta, a pobedničko ostvarenje 78 dana prikazano je dva puta u punoj sali bioskopa Leokino, ispod Alpa, nakon čega je usledio razgovor sa publikom.

Glavne uloge u filmu tumače glumice mlađe generacije Viktorija Vasiljević, Tamara Gajović, Milica Gicić i Maša Ćirović, kao i poznatije kolege Pavle Čemerikić, Jelena Đokić, Goran Bogdan.

Podsetimo, film Emilije Gašić imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu Bright Future. Dosada je prikazan u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi, Peru. Takođe, dobitnik je glavne nagrade za najbolji film na filmskom festivalu na Kipru (Cyprus Film Days).

Predstojeći festivali u okviru kojih će biti prilazan su Kino Otok Isola u Izoli, Slovenija  zatim CinemaJove u Valensiji, Španija.

Nakon festivalskih prikazivanja film će se naći u bioskopskoj distribuciji, krajem leta.

Film “78 dana” nastao je u koprodukciji srpske kuće Set Sail Films i banjalučke produkcije Neoart uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.