Побољшани услови живота особа са инвалидитетом у Кикинди

Побољшани услови живота особа са инвалидитетом у Кикинди

30/05/2024 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић и градоначелник Кикинде Никола Лукач отворили су реконструисани инклузивни објекат, чиме су створени адекватни услови за рад осам организација особа са инвалидитетом и сродних организација из Кикинде и побољшање услова живота особа са инвалидитетом у овом граду.

Министар Старовић истакао је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у реновирање овог објекта, у који није улагано пуних 65 година, издвојило 11 милиона динара.

Овај пројекат је део иницијативе Србија без баријера, Кикинда без баријера, део кровне иницијативе Инклизивна Србија. Наставићемо са подршком особама са инвлидитетом, јер заиста желимо да створимо услове једнаке за све, да омогућимо нормалан рад и функционисање, обављање свакодневних активности особама са инвалидитетом и то је пуни смисао иницијативе Инклузивне Србије коју ми следимо, поручио је Старовић.

Министар је указао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поред реновирања овог објекта, издваја средства и по другим основама у циљу подршке особама са инвалидитетом у Кикинди и да је од почетка ове године за предузећа за рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и за предузећа, удружења и организације на подручју града Кикинде, које обезбеђују превоз особама са инвалидитетом издвојено непуних 17 милиона динара.

Објекат који је реконструисан после 65 година користе Организација слепих и слабовидих Кикинда, Чока и Нови Кнежевац, Организација слепих Северни банат, Кикинда, Међуопштинска организације глувих и наглувих Кикинда, Спортско друштво инвалида Кикинда, Организација резервних војних старешина Кикинда, Градски одбор СУБНОР–а и Српских ратних ветерана, као и Савез потомака ратника Србије 1912-1920 године.

Кроз комплетно реновирање и извођење грађевинских и свих других пратећих радова, створени су услови за несметано деловање ових организација, које имају дугу традицију и велики број чланова.