Oтвaрaње “Лета у МузеJу” концертом групе Обојени програм 25. маја у Музеју Југославије

Oтвaрaње “Лета у МузеJу” концертом групе Обојени програм 25. маја у Музеју Југославије

23/05/2024 Off By BERB

Музеј Југославије позива вас да заједно отворимо седмо ЛЕТО У МУЗЕJУ, 25. маја 2024. године, рокенрол спектаклом какав само може да приреди бенд Обојени програм. Концерт почиње у 19 часова у Фонтани на музејском платоу, улаз је слободан!

Обојени Програм постоји четири деценије и од првог дана наметнули су се као састав са аутентичним музичким изразом. Поред тога што су један од најистакнутијих регионалних бендова, у југословенску историју уписали су се када су представљени у емисији легендарног Џона Пила на Би-Би-Си радију, али и као бенд чији је спот за песму „981” емитован на МТВ-у у емисији 120 минута. Верујемо да је наведено довољно разлога да њихов наступ постане значајан део колекције Музеја Југославије.

Од 1980. године до данас кроз бенд је прошло бар педесет музичара, а фронтмен Бранислав Бабић Кебра једини је члан оригиналне поставе. Поред њега данашњи Обојени програм чине Илија Влаисављевић Бебец на бас гитари и бубњар Владимир Цинкоцки Цина, а недавно им се придружио и басиста Миодраг Ристић Мики. Камен темељац звука бенда био је Нови талас – фузија звука панка, рока и фанка; музички правац који је касних седамдесетих и раних осамдесетих година прошлог века освајао британско и америчко тржиште. Свакако то је био један од најпродуктивнијих периода историје југословенске музике у којем су се преплитали различити жанрови у складу са тадашњим тенденцијама западне музичке продукције. Ипак, Обојени програм успео је да остане релевантан и утицајан састав све до данас. Због тога знамо да ћете доћи да обележимо Дан младости јер мислите да је свака дефиниција губитак слободе, јер верујете да ће овај наступ бити слободан и нестваран и знате да ћете доживети чаробна осећања, а пре свега јер се сви још увек нечем добром надамо!

Већ седам година тим Музеја Југославије, који чине Душан Јевтић и Сара Сопић, успешно реализује програм ЛЕТО У МУЗЕЈУ са идејом да га кроз различите догађаје афирмише као место за дружење и забаву, али и да тестира могућности интерпретације југословенског наслеђа кроз сарадњу са релевантним уметницима из региона. Од покретања програма одржано је на десетине концерата бендова и наступа других уметника који су оставили дубок траг на југословенској сцени, као и младих бендова који тек претендују да се упишу у историју. Ова подршка важан је аспекат југословенске омладинске културе коју Музеј настоји да баштини.