Ђурић: Уложићемо све да бисмо изборили најбољи могући резултат за Србију

Ђурић: Уложићемо све да бисмо изборили најбољи могући резултат за Србију

21/05/2024 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић истакао је да делегација, на челу са председником Србије Александром Вучићем, у Њујорку улаже све напоре да би извукла најбољи могући резултат за Србију на седници Генералне скупштине УН о резолуцији о геноциду у Сребреници.

Министар Ђурић је, у изјави новинарима, рекао да велика и снажна борба у Њујорку траје и да, док даје изјаву, председник Вучић има састанак са дипломатама, разматра државу по државу, улаже додатне напоре и сагледава шта може да се уради у преосталих нешто више од 48 сати до седнице.

“Извесно је да ће то бити снажна дипломатска активност, озбиљна борба. Притисак са којим се суочавамо, не само ми, већ и земље које се изјашњавају против резолуције, је огроман. Паралелно са нашим лобистичким напорима трају притисци земаља које су 20 пута и више јаче од Србије. Земље које се изјашњавају против суочавају се у појединим сегментима и ситуацијама са огромним притиском”, подвукао је Ђурић.

Рекао је да сав кредибилитет који држава има и који је деценијама, кроз Покрет несврстаних, добру сарадњу и политику принципијелности која је постала знак распознавања, улаже у ту борбу.

“Очекујемо тешку борбу, до последњег тренутка. Немам никакве сумње да ће делегација предвођена председником учинити апсолутно све, улажући све да бисмо извукли најбољи могући резултат за Србију”, нагласио је Ђурић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је пре месец дана у Уједињеним нацијама деловало да је резолуција готова ствар, јер нико није очекивао да ће се неко усудити да се успротиви нечему што је било зацртано као политичка осуда Србије и као стварање моралне стигме коју би носиле и садашње и будуће генерације.

“Да уз Холокауст и геноцид у Руанди, у којима су убијени милиони, и Срби буду означени посредно као одговорни и морално криви пред савешћу човечанства“, додао је министар Ђурић.

Србија се, каже, томе супротставила.

“Супротставили смо се тој врсти неправде, прављењу вештачке хијерархије међу жртвама, у којој српске и друге жртве не би биле обележене на одговарајући начин, а Србији би била залепљена етикета“, указао је Ђурић.

Његов је утисак да коспонзори резолуције нису очекивали и нису желели сценарио у коме се Србија активно супротставља, те је уверен да ће то уродити одређеним плодом.

“Не бих да претерано дижем очекивања, али сасвим сигурно да ствари не пролазе и да неће проћи на начин на који су аутори ових резолуција замислили”, истакао је шеф српске дипломатије.

Понавља да се све државе суочавају са огромним притисцима неких од најразвијенијих западних земаља, што значајно отежава разговоре.

Ипак, истакао је, да је аргументација Србије чврста.

“Борећи се за нашу позицију, боримо се за регионалну стабилност, боримо се за добре међуљудске односе између народа у нашем региону, против подела, против свађа, али и против хијерархије међу жртвама”, подвукао је Ђурић.

На питање да ли ће Србија после гласања имати више пријатеља или више партнера у свету, одговорио је да је сигурно да ће бити много више оних који ће Србију поштовати, због тога што није дозволила да буде згажена и што је подигла глас за заштиту интереса.

Додао је да Србија треба да настави да гради мрежу пријатељстава.

“Ми смо у стварања мреже пријатеља и оних који разумеју тежину позиције Србије, не само по овој тешкој теми, већ и по много других тема”, рекао је Ђурић.

Напоменуо је да ће делегација Србије већ сутра имати на десетине састанака, док ће у среду бити активности о којима сада није могао да каже ништа детаљније.

“Али, сигурно да нас очекује до последњег тренутка интензивна плејада потеза са наше стране, који имају за циљ да зауставе противнике наше позиције у намеру да Србији лупе овај срамни жиг“, рекао је министар Ђурић.

На страни делегације Србије је, каже, истинска, искрена жеља да земљу и народ дугорочно заштите те стигме.

“Да ли је пријатно супротстављати се јачим силама, на овако осетљивој теми? Није. Да ли је то политички профитабилно у том делу међународне заједнице? Сигурно да не. Али, да ли хоћемо и желимо да Србију чувамо? Да, по сваку цену и то ћемо учинити“, поручио је министар.

Констатовао је и да ће, какав год резултат гласања да буде, остати записано да велики део човечанства није подржао резолуцију.

“Ни азијске, афричке, латиноамеричке, неке европске земље, ни много исламских које ово нису подржале, јер оно није питање сукоба нас и Бошњака, нити питање међуетничких односа. Неко жели да свађа комшије, да отвара старе ране, али нећемо дозволити ни да нам ставе ту стигму, ни да дестабилизују регион, нити да од Србије праве крпу“, рекао је Ђурић.

Поводом несреће у којој је настрадао ирански председник Ебрахим Раиси и различитих спекулација у медијима о узроцима, Ђурић је казао да је државно руководство Србије изразило саучешће и да не би улазио у различите спекулације.

“Немам никаквих података, нећу да се правим да знам нешто у шта нисам упућен. Оно што знам јесте да смо захвални Ирану јер не признају независност Косова”, казао је шеф српске дипломатије.

Додао је да се нада да ће Иран и по питању резолуције о Сребреници уважити интересе и ставове руководства Србије.

У том смислу наводи да је само пре три дана разговарао са сада покојним министром спољних послова Ирана.

“Реч је о великој трагедији, државно руководство је изјавило саучешће, уписаћемо се овде у Књигу жалости, али не бих спекулисао о томе шта се десило”, казао је Ђурић.

Упитан за ситуацију по питању Кине и Тајвана, шеф српске дипломатије је казао да Србија има само једну политику по том питању.

“За нас је територијални интегритет и суверенитет нама пријатељске и братске Кине неприкосновен. Политика ‘једне Кине’. Ми признајемо Кину у њеним пуним границама, а њено је унутрашње питање како ће да реши и ово и друга унутрашња питања”, казао је Ђурић.