LSV još jednom traži smenu rukovodstva „Informatike“

LSV još jednom traži smenu rukovodstva „Informatike“

11/10/2015 Off By

Podsetimo da je Gradski Odbor LSV još početkom 2013 godine u više navrata pozivao gradonačelnika Novog Sada da smeni direktora JKP Informatika Dejana Čelara iz više razloga, a jedan od prvih bio je brutalno nametanje „Sogaz“ osiguranja na računima ovog Javnog preduzeća kao obavezne stavke


potpisivanje_ugovora_informatika
Info: Press biro LSV

 

OVIH DANA se podiglo dosta „prašine“ zbog poteza direktora beogradskog Javnog preduzeća „Infostan“ kada je uveo na račune ovog preduzeća neobavezno osiguranje od 200 dinara bez saglasnosti građana, odnosno Skupštine grada Beograda. Epilog svega je bio da je Gradonačelnik Beograda, odmah reagovao i zatražio, a zatim i dobio ostavku direktora zbog ovog čina.

Podsetimo da je Gradski Odbor LSV još početkom 2013 godine u više navrata pozivao gradonačelnika Novog Sada da smeni direktora JKP Informatika Dejana Čelara iz više razloga, a jedan od prvih bio je brutalno nametanje „Sogaz“ osiguranja na računima ovog Javnog preduzeća kao obavezne stavke.
Posle nekog vremena, ovo osiguranje je izdvojeno kao obavezna stavka, ali ostaje činjenica da je JKP „Informatika“ preduzeće čije su delatnosti informatičke usluge i objedinjena naplata računa građana za grejanje, vodu čistoću i održavanje zgrada te da se jednim delom finansira iz budžeta grada, odnosno iz džepova građanki i građana.
Zbog prirode samog preduzeća a svakako i zbog tačno određene poverene delatnosti javna preduzeća  ne smeju da se ponašaju kao marketinške agencije  koje profitiraju na činjenici da raspolažu velikim bazama podataka građana, bez obzira na to da li je za njih zainteresovan „Sogaz“ ili bilo koja druga kompanija.
Državna revizorska institucija (DRI) je krajem decembra 2014. godine saopštila da je ova gradska firma sklopila više ugovora sa osiguravajućim društvima u kojima se javlja kao ugovarač osiguranja, dok su osiguranici korisnici objedinjene naplate, za šta nema dozvolu po Zakonu o osiguranju. Takođe, time firma krši i Zakon o javnim preduzećima.
Pored toga, svakodnevno dobijamo informacije da JKP „Informatika“ nije sprovela javne nabavke sa osiguravajućim društvima čije se usluge nude na računima ovog preduzeća!? Ako je tako, ova afera dobija dodatno na značaju jer postoji veliki prostor za zloupotrebu i koruptivne elemente u vođenju ovog predzeća na štetu svih građana Novog Sada ♦