Представљање пројеката у оквиру Међународне изложбе ЕХРО 2027: озбиљна духовна, културна, уметничка обнова Србије

Представљање пројеката у оквиру Међународне изложбе ЕХРО 2027: озбиљна духовна, културна, уметничка обнова Србије

18/05/2024 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

Министар културе Никола Селаковић истакао је данас на београдском Савском тргу, током представљања пројеката који ће бити реализовани у оквиру престижне Међународне изложбе EXPO 2027, да после економске обнове наше земље, следи и озбиљна духовна, културна, уметничка обнова Србије, а она управо почиње овим великим пројектима у нашем главном граду Београду.

Селаковић је поручио да је фантастично што се управо данас, на Међународни дан музеја и Европску ноћ музеја, представљају инфраструктурни пројекти у области културе који у потпуности мењају лице не само Београда, већ и читаве Србије и да ће наш главни град добити преко 50 хиљада квадратних метара музејског простора.

Он је подсетио да је Савски трг, до пре само неколико година, био један од делова града који се заобилазио, да се ту није долазило осим ако сте стизало железницом негде из далека, а онда гледало како се што пре склонити одатле. Ово је данас један од најлепших тргова у Београду, њега краси зграда старе Железничке станице из 1884. године, у којој ће у наредним месецима, не у наредним годинама, него наредних два до три месеца већ, имати једно велико градилиште Историјског музеја Србије, рекао је Селаковић.

Министар је указао да ће објекат некадашње Поште број 2 архитекте Момира Куруновића, који је био озбиљно оштећен и потпуно измењен током Другог светског рата, добити свој стари изглед, али као потпуно нова зграда.

То ће бити једна од најлепших фасада у нашем граду, али није фасада због фасаде важна, у тој згради ће бити Дечји музеј. Први пут имаћемо Дечји музеј, по угледу на ZOOM музеј у Бечу, који треба да буде инкубатор да од наше деце створи будуће љубитеље и посланике културе, будуће уметнике и културне раднике, додао је Селаковић и најавио је да ће у оквиру тог музеја бити и две позоришне сцене, као и да ће Музеј града Београда напокон имати свој дом и да ће по квадратури бити највећи музеј у Србији.

Додао је и да ће низ Савску улицу, у згради бившег „Југошпеда“ или Фабрике хартије Милана Вапе, бити нови музеј Николе Тесле.

Ово су озбиљно важне теме када је у питању култура не само Београда, него Србије. У нашу престоницу ће 2027. године доћи милиони људи и тим људима, поред нашег гостопримства, наше добре кухиње, наших добрих ракија и вина, морамо да прикажемо у свој нашој пуноћи нашу српску културу. Део тог пројекта јесте ова музејска или културна четврт, али то, свакако, јесте и са друге стране Саве капитални објекат, односно наменски музејски објекат који ће се градити у Београду – Природњачки музеј, нагласио је Селаковић.

Селаковић је прецизирао да ће у сусрет Међународној изложби ЕХРО 2027 неке зграде бити прилагођене музејској намени, а да ће Природњачки музеј бити нешто потпуно ново, што, свакако, заслужује установа са више од два милиона експоната у свом депоу, која баштини традицију дугу 130 година.

„Ово су главни, велики пројекти, а таквих пројеката биће још више. Биће их и изван Београда, широм наше Србије. Оно што могу са пуним правом и легитимитетом да тврдим – ово је златно доба не само српске економије, не само српских јавних финансија, него после економске, финансијске обнове наше земље, следи и озбиљна духовна, културна, уметничка обнова Србије, а она управо почиње овим великим пројектима у нашем главном граду Београду, који су усмерени људима, које правимо: Дечји музеј због наше деце, Историјски музеј због свих наших грађана, али наравно и због свих оних који буду долазили у Србију, а тако је и са Музејом града Београда, тако је са Теслиним музејом“, истакао је Селаковић.

Најзначајније пројекте који ће на београдском Савском тргу бити реализовани до 2027. године и Међународне изложбе ЕХРО – Београд 2027 представио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.