Продубљивање сарадње са ЕУ у области пољопривреде

Продубљивање сарадње са ЕУ у области пољопривреде

18/05/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић састао се данас, након отварања 91. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, са комесаром Европске уније за пољопривреду Јанузом Војчеховским са којим је разговарао о продубљивања сарадње у тој области и Програу ЕУ ПРО Плус.

Саговорник премијера Вучевића прецизирао је да је тај програм, поред осталог, начин да се допринесе уравнотеженијем друштвено-економском развоју локалних самоуправа, побољша управљање територијалним развојем и унапреди социјална инфраструктура.

На састанку је речено да ЕУ обезбеђује значајна финансијска средства пољопривредницима у Србији, углавном кроз програм Инструмента за претприступну помоћ руралном развоју (ИПАРД), као и да ЕУ покреће трећу фазу ИПАРД програма која уз комплементарно приватно суфинансирање може да донесе до 550 милиона евра инвестиција у пољопривредни сектор у Србији.

Председник Владе Србије подвукао је да је су од изузетног значаја развој пољопривреде у Србији, као и размена искустава у тој области са другим земљама Уније, посебно због потенцијала које пружа Војводина.

Састанку су присуствовали и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, као и министри за европске интеграције и за пољопривреду Тања Мишчевић и Александар Мартиновић.