Министар Дачић присуствовао потписивању Писма о приступању КПУ Глобалној академији Интерпола

Министар Дачић присуствовао потписивању Писма о приступању КПУ Глобалној академији Интерпола

15/05/2024 0 By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовао је данас, на Криминалистичко-полицијском универзитету, потписивању Писма о приступању КПУ Глобалној академији Интерпола, које су потписали генерални секретар Интерпола Јирген Шток и ректор КПУ Зоран Ђурђевић, након што су заједно извршили обилазак просторија КПУ и присуствовали приказу дела вежби студената.

Министар Дачић се обратио студентима и запосленима на Криминалистичко-полицијском универзитету, а његово обраћање преносимо у целости:

„Уважени генерални секретаре Интерпола Шток,
Уважени ректоре Криминалистичко-полицијског универзитета Ђурђевићу,
Даме и господо,
Драги студенти,

Изузетна ми је част и задовољство што сам данас овде са вама у тренутку када наш Криминалистичко-полицијски универзитет постаје члан Глобалне академије Интерпола.

Приступање нашег Криминалистичко-полицијског универзитета у Глобалну академију Интерпола није само формалност, већ представља дубоку посвећеност Републике Србије, Министарства унутрашњих послова и нашег образовног система за јачање капацитета и унапређења међународне и међуинституционалне сарадње, с циљем борбе против свих видова криминала.

Такође, приступање Глобалној академији Интерпола за нас значи и признање наше стручности, интегритета и способности да будемо кључни партнери у свету међународне полицијске сарадње, а у сарадњи и уз подршку највеће и најстарије професионалне полицијске организације.

Отварањем врата нашем Универзитету, Глобална академија Интерпола је отворила врата и целом региону Југоисточне Европе.

Нашим колегама из региона биће отворена врата да се у Београду едукују, усавршавају и размењују искуства, што је од огромног значаја за бољу сарадњу и међусобно разумевање у региону.

Чланство у Глобалној академији омогућиће нашим стручњацима да креирају и изводе обуке и курсеве на тему Интерполових алата и услуга, али и других обука од значаја за полицијско образовање.

Такође, кроз приступ мрежи и платформи имаће могућност да уче и усавршавају се кроз најсавременије алате и методологије обуке.

Лично сам уверен да је ово велика прилика за студенте и професоре Криминалистичко-полицијског универзитета и полицијске службенике нашег Министарства да се повежу са врхунским стручњацима из целог света, да се професионално усаврше и буду светски лидери у својим областима научно-истраживачког рада или безбедности.

Кроз чланство у Глобалној академији, наш Криминалистичко-полицијски универзитет ће имати и прилику да својим знањем, искуством и експертизом пружи изузетан допринос светским напорима у борби против организованог криминала, тероризма, кријумчарења миграната, трговине људима и високотехнолошког криминала.

Уважени ректоре Ђурђевићу,

Желим Вам да чланство у Глобалној академији Интерпола буде само почетак будуће плодотворне сарадње са Интерполом и чланицама Академије, и да већ од сутра радите на програмима и курсевима који ће бити од изузетног значаја за све наше студенте и полицијске службенике.

Уважени генерални секретаре Шток,

Потписивање Писма о приступању нашег Универзитета Глобалној академији Интерпола представља још један доказ утемељене дугогодишње сарадње Републике Србије и Интерпола, и будите уверени да ћете у Републици Србији имати поузданог партнера у циљу стварања безбеднијег света.“