Министар Дачић отворио Генералну скупштину Асоцијације шефова полиција у Југоисточној Европи

Министар Дачић отворио Генералну скупштину Асоцијације шефова полиција у Југоисточној Европи

15/05/2024 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовао је отварању Генералне скупштине Асоцијације шефова полиција у Југоисточној Европи (SEPCA), којом председава Република Србија, а на којој учествују директори полиција и шефови делегација Албанијe, Босне и Херцеговине (Републике Српске и Федерације БиХ), Бугарскe, Севернe Македонијe, Молдавијe, Црнe Горe, Румунијe и Србијe, генерални секретар Интерпола Јирген Шток, директор Савезне криминалистичке службе Аустрије Андреас Холцер, заменик амбасадора САД у Београду Џон Гинкел, као и многобројни посматрачи.

Том приликом, министар Дачић се обратио присутнима, а његово обраћање преносимо у целости:

„Уважени председавајући SEPCA, помоћниче директора Васиљевићу,
Уважени генерални секретаре Шток,
Уважени директоре Холцер,
Уважени замениче амбасадора Гинкел,
Даме и господо,

Дозволите ми да најпре још једном свима изразим срдачну добродошлицу у Београд, наш главни град, чију топлоту и гостопримство сте верујем већ осетили.

Веома сам радостан што сте данас сви овде како бисмо разговарали и радили на побољшању безбедности и стабилности у нашим земљама, као и о унапређењу регионалне сарадње кроз SEPCA.

Лично ми је велика част и задовољство што сам након 10 година у овом познатом окружењу, у својој кући, у Министарству унутрашњих послова и што поново имам привилегију да отворим Генералну скупштину SEPCA, као што је то био случај и 2013. године на овом истом месту.

Верујем да ћете и данас, као и тада, ви, шефови полиција у југоисточној Европи, уз подршку гостију и посматрача, успешно радити на даљем јачању SEPCA и регионалне сарадње, у складу са постављеним приоритетима.

Када је у питању наш регион, један од приоритета Владе Србије чији сам потпредседник, је и активан и континуиран допринос очувању мира и стабилности.

Ми смо свесни изазова који су пред нама, али и верујемо у могућност да заједнички превазиђемо све препреке.

SEPCA је једна од платформи које могу да помогну у овим циљевима и дубоко сам уверен да ће наше председавање, приоритети председавања и активности, које су спроведене и које ћемо током године спроводити уз подршку различитих партнера, показати која је додатна вредност SEPCA и које могућности пружа нашим полицијама.

Један од приоритета овогодишњег српског председавања је сузбијање кријумчарења миграната и борба против трговине људима.

Као земља на средишту транзитне руте, Република Србија се сусреће са изазовом прилива миграната из азијских и афричких држава, који у значајном броју случајева транзитирају преко наше територије са крајњом дестинацијом у земљама Западне Европе.

Мигранти који се налазе на путу ка западној Европи изложени су разним опасностима, али и експлоатацији од стране кријумчара људи.

Ова комплексна динамика захтева синергију у сузбијању ових криминалних активности у региону, али и подршку од стране европских и глобалних актера.

Желео бих да истакнем још један од наших важних приоритета током председавања – јачање капацитета у борби против високотехнолошког криминала.

Како се свет развија и технологија постаје неизбежна у нашем свакодневном животу, тако се и криминалне групе усавршавају у коришћењу различитих алатки за извршење разноврсних кривичних дела.

Како бисмо се томе супротставили, ми морамо да радимо на унапређењу капацитета и укључивању свих релевантних актера на националном, регионалном, али и глобалном нивоу.

Јачање новоуспостављене SEPCA Мреже контакт тачака за високотехнолошки криминал логичан је наставак досадашњих активности и српска полиција ће наставити да пружа пуну подршку активностима ове мреже.

Унапређење улоге жена у нашим полицијама је од великог значаја за наше друштво и регион.

Жене представљају значајан потенцијал у борби против криминала и за обезбеђивање безбедности за све наше грађане и њихово оснаживање доприноси већем поверењу у полицију.

Подршка оснаживању жена у полицијама региона захтева ангажовање свих нас, поготово вас директора.

Искрено верујем да ће наше председавање испунити ове циљеве.

Уважени директори SEPCA, уважени гости, желео бих још једном да изразим своју захвалност свима вама на вашој подршци и верујем да ћемо заједно наставити да радимо на унапређењу регионалне сарадње кроз SEPCA, јачању SEPCA, као и координацији активности са нашим партнерима на европском и глобалном нивоу.“

Поред министра Дачића, на отварању Генералне скупштине SEPCA обратили су се и генерални секретар Интерпола Јирген Шток, директор Савезне криминалистичке службе Аустрије Андреас Холцер, заменик амбасадора САД у Београду Џон Гинкел, као и помоћник директора полиције и председник SEPCA Драган Васиљевић.