Наставак сарадње са ЕБРД у области енергетике

Наставак сарадње са ЕБРД у области енергетике

10/05/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је са Матеом Коланђелијем, директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан, о заједничким пројектима у енергетском сектору и подршци у енергетској транзицији.
 Ђедовић Хандановић је указала да је крајем фебруара ове године, током посете Лондону, са ЕБРД потписан Споразум о бесповратним средствима за пројекат увођења обновљивих извора енергије у системе даљинског грејања.

„Увођење обновљивих извора енергије у системе даљинског грејања у десет градова и општина у Србији је веома важан пројекат, укупне вредности 40,5 милиона евра, од којих 10,5 милиона евра чине бесповратна средства. Коришћење соларних колектора, топлотних пумпи и геотермалних извора је значајно због транзиције ка чистим изворима енергије и смањења загађења ваздуха и очекујемо да ћемо до краја године почети са реализацијом ових инвестиција, након што закључимо још два споразума”, рекла је она.

Министарка је подсетила да ЕБРД, у сарадњи са министарством, пружа подршку грађанима који живе у стамбеним зградама, прикључених на системе даљинског грејања, да унапреде енергетску ефикасност и остваре уштеде у потрошњи.

„У првој фази пројекта определили смо 64,5 милиона евра за припрему елабората енергетске ефикасности, као и 50 одсто вредности енергетске санације стамбених зграда укупне површине око један милион метара квадратних у 14 градова и општина, док ће грађани отплатити свој део инвестиције кроз рачуне за грејање, који се неће битно разликовати у односу на досадашње рачуне. Интересовање је велико због чега очекујем да ћемо до краја 2027. године завршити све радове у овој фази и обезбедити додатна средства за још већи број зграда у следећој фази пројекта”, рекла је она.

Ђедовић Хандановић је рекла да је ЕБРД подржао спровођење првих аукција за нове капацитете из соларних и ветроелектрана прошле године, и да ће се ове године организовати други круг аукција за нових до 400 МW капацитета из обновљивих извора енергије.

„На основу трогодишњег плана аукција, до 2025. године обезбедићемо 1.300 МW нових капацитета зелене енергије из приватних инвестиција, кроз аукције и доделе тржишних премија. У овој години понудићемо капацитет до 400 МW и надамо се да ћемо имати више капацитета из соларних електрана, с обзиром да имамо природне услове да развијамо овај вид енергије”, рекла је она.

Подсетила је да министарство у сарадњи са Европском унијом и међународним финансијских инситуцијама попут ЕБРД и ЕИБ ради на постављању паметних бројила широм земље, како би се смањили губици на мрежи.

„У последњих девет месеци смо уградили 200.000 нових паметних бројила у домаћинствима широм Србије из донације Европске уније, док је план да до краја деценије заменимо око 80 одсто старих бројила дигиталним бројилима са даљинским очитавањем потрошње. Додатно, уз помоћ ЕБРД почећемо са уградњом још 200.000 дигиталних бројила током ове године”, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је изразила очекивање да ће се током лета завршити тендерска процедура и закључивање уговора о извођењу радова за реконструкцију Власинских хидроелектрана, уз обезбеђивање дела средстава од стране ЕБРД, чиме ће се продужити радни век и повећати инсталисана снага електране за осам мегавата.

Матео Коланђели изразио је задовољство наставку успешне сарадње са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић Хадановић истакавши снажну подршку Србији у процесу енергетске транзиције.

Додао је да ЕБРД пружа подршку у унапређењу законодавног оквира у области енергетске ефикасности и рационалне потрошње енергије и да су у плану нови пројекти подршке спровођења мера енергетске ефикасности у јавним објектима.