Србија високо цени подршку Грчке на свом европском путу

Србија високо цени подршку Грчке на свом европском путу

10/05/2024 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић подвукао је данас, у телефонском разговору са министром спољних послова Грчке Јоргосом Јерапетритисом, посвећеност Србије неговању историјски блиских и пријатељских односа наших двеју земаља.

Ђурић је, констатујући да се политички дијалог на обострано задовољство редовно одвија на високом и највишем нивоу, поновио спремност Србије да унапређује сарадњу у свим областима од обостраног интереса.

Имајући у виду наше стратешко опредељење ка чланству у Европској унији, министар је указао на то да наша страна високо цени искрену подршку коју нам Грчка свесрдно пружа на нашем европском путу.

У години у којој се обележава 145 година од успостављања дипломатских односа, шефови дипломатија двеју земаља разговарали су и о плановима за обележавање овог значајног билатералног јубилеја.

Ђурић је поновио захвалност Грчкој на ставу о непризнавању једнострано проглашене независности такозваног Косова, и нагласио важност доследног и принципијелног поштовања основних принципа међународног права у свим мултилатералним форумима.

Он је искористио прилику и да грчком колеги укаже на забрињавајућу учесталост једностраних потеза Приштине директно усмерених против српског народа у покрајини.

Министри су изразили обострану спремност да у најскорије време уприличе први сусрет.