Посета кинеске делегације отворила нове перспективе раста Србије

Посета кинеске делегације отворила нове перспективе раста Србије

09/05/2024 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Посета председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга Србији, друга у осам година, потврда је угледа наше земље и значи даље отварање економске перспективе за нашу земљу будући да ће нам већа сарадња са једном од највећих економија на свету донети даљи раст и развој, изјавио је први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

 

Према његовим речима, примена Споразума о слободној трговини са Кином почиње од 1. јула, али и сви потписани споразуми и договори ће нам отворити тржиште од 1,4 милијарди људи, учиниће нашу привреду конкурентнијом на том тржишту са нижим царинама које сада износе између 38 и 62 одсто и велики су трошак и значиће много више од тога нашој економији, рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк.

Он је коментаришући посету председника НР Кине Србији, истакао да је наша земља била домаћин једном од највећих лидера на свету који је својим доласком, како је рекао, указао част и велико поштовање Србији. Мали је сусрете са кинеском делегацијом оценио успешним, имајући у виду да су Србији, истакао је, отворене нове перспективе раста, развоја, даљег улагања у привреду. Сарадња са Кином кроз Споразум о слободној трговини је, уз ЕXPO, највећа развојна шанса Србије у наредних 20 година, рекао је он.

Министар финансија је поручио да је Србија доминантна економија у региону, тако да је даљи подстрек расту отварање кинеског тржишта за привреднике у годинама када Србија бележи рекордан прилив страних директних инвестиција, отварање фабрика, рекордно ниску незапосленост. Све то, стабилно пословно окружење, конкурентна привреда, отварање могућности инвеститорима да сада из Србије извозе у земље са две милијарде људи након сарадње и споразума, и са другим земљама који већ постоје, отвара даље могућности за развој, рекао је први потпредседник Владе. Како је објаснио, Споразум са Кином ће мотивисати и домаће произвођаче да буду конкурентнији.

Мали је подсетио да је Кина лидер у 37 од 44 области иновација, технолошког развоја и вештачке интелигенције, додавши да без иновација и нових технологија нема напретка. Он је оценио да је посета председника Сија била част за Србију, али и изразио задовољство што је 15.000 окупљених људи на дочеку то и показало утицајном светском лидеру. Мали је оценио да је договор да 300 студената из Србије убудуће студира у Кини, залог за будућност, а да ће тај „мост сарадње“ бити проширен и на 50 младих научника којима ће Кина отворити врата својих истраживачких центара. Додао је и да је потписан и Споразум о набавци девет брзих возова, те да је било речи и о отварању погона за производњу возова у Србији, будући да је потражња за њима тренутно већа од понуде.

Министар се осврнуо и на директне авио-линије ка Кини и подвукао да је српска национална авио компанија профитабилна и лети и на исток и на запад. Рекордне стране директне инвестиције, рекордно ниска незапосленост, EXPO манифестација, сада даљи развој кроз Споразум о слободној трговини са Кином, осим угледа, Србији неминовно доносе и даљи раст, закључио је министар Мали.