Јачање сарадње са САД међу приоритетима наше спољне политике

Јачање сарадње са САД међу приоритетима наше спољне политике

09/05/2024 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофером Хилом.

Представивши приоритете спољнополитичке оријентације нове Владе Републике Србије, међу којима се налази и јачање сарадње са САД, министар Ђурић је оценио да су политички, економски и културни односи наших двеју земаља последњих година доживели позитивни преображај.

„Значајно унапређење српско-америчких односа директан је одраз оснажене глобалне позиције Србије – најпре као лидера у региону, а затим и као партнера од поверења у међународној сфери. Ту политику стварања пријатељстава и партнерстава намеравамо посебно да интензивирамо у наредном периоду“, указао је министар Ђурић.

Шеф српске дипломатије додао је и да партнерство са САД почива, не само на редовном политичком дијалогу на високом нивоу, већ и на сталном изналажењу нових економских и инвестиционих прилика којима се отварају нови путеви за јачање веза наших народа, чему у великој мери доприноси и рад Америчко-српског пословног савета основаног прошле године.

У том смислу, са задовољством је констатовао да спољнотрговинска размена Србије и САД две године заредом бележи рекордни износ од 1,2 милијарде долара, као и да наша земља управо у Америци остварује највећи извоз услуга у сектору информационо-комуникационих технологија.

Захваливши Хилу на одличној сарадњи и подршци током амбасадорске службе у Вашингтону, Ђурић је изразио уверење да ће и у свом новом капацитету у Београду наставити да са америчком администрацијом ради на продубљивању обострано корисне сарадње.