Muzej Zepter obeležava 30 godina velikom akcijom darivanja knjiga bibliotekama širom Srbije

Muzej Zepter obeležava 30 godina velikom akcijom darivanja knjiga bibliotekama širom Srbije

23/04/2024 Off By BERB

Foto: Arhiva

 

Povodom 30 godina Muzeja Zepter, ova ustanova kulture pokreće veliku akciju poklanjanja svojih izdanja bibliotekama širom Srbije.

U našoj zemlji postoji 155 biblioteka koje će uskoro postati bogatije izdanjima koje je objavio Muzej Zepter.
Akcija podrazumeva darivanje od skoro 3000 knjiga koje se tiču naših velikih umetnika, a koje su svojevrsna hronika kulturnih zbivanja u Srbiji proteklih četiri-pet decenija.

Kao vrstan poznavalac umetnosti i veliki zaljubljenik u lepo, gospođa Madlena Zepter je svojim nesebičnim donatorstvom i pregalaštvom ostavila snažan pečat i neizbrisiv trag na polju kako srpske tako i evropske kulture. Pored Fondacije za stipendiranje mladih talenata i sponzorisanje najboljih projekata iz svih oblasti nauke, sporta i umetnosti, gospođa Zepter je i osnivač Opere i teatra Madlenianum, prve privatne opere na Balkanu, inicijator Evropske nagrade za književnost , idejni tvorac i pokrovitelj međunarodne nagrade za dizajn Artzept , darodavac nagrada Žensko pero i Dobričin prsten kao i osnivač i vlasnik prve aukcijske kuće u Srbiji Madl'Art, osnivač Zepter Book World knižare i izdavačke kuće, a od prošle godine Srbija i Beograd su bogatiji za još jedan muzej – Muzej antikviteta Palata umetnosti Madlena.

U svojoj misiji darivanja i očuvanja kulture gospođa Zepter ide velikim koracima dalje i akcijom poklanjanja cilj je da se dodje do što šireg auditorijuma – kome su i namenjene, jer tek tada je u potpunosti ispunjena kulturna misija Muzeja i njegovog osnivača.

Objavljene su monografije o pet značajnih domaćih stvaralaca na području likovnih umetnosti i arhitekture, od kojih su četiri umetnika dobitnici nagrade “Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar, kritičar i akademik.“

Monografije velikog formata, luksuzno opremljene i bogato ilustrovane – na tristotinak strana – obuhvataju celokupan opus istaknutih stvaralaca kojima su posvećene. Od stručne kritike su dobile najviše ocene uz pohvalu da predstavljaju značajan doprinos domaćoj istoriji i teoriji umetnosti. Prva, objavljena 2016, se ticala bezmalo zaboravljenog slikara Bogoljuba Jovanovića.

Dve godine kasnije odštampana je i promovisana je monografija posvećena vajaru Miliji Nešiću. Monografija posvećena skulpturi Slavoljuba Caje Radojčića je 2020. ugledala svetlo dana i široj publici predstavila srpskog vajara koji je svoja dela prodavao više u inostranstvu nego u zemlji gde je predavao i bio profesor na Fakultetu likovnih umetnosti. Monografija posvećena slikarstvu Vjere Damjanović izlazi iz štampe 2022. Godinu dana kasnije objavljena je obimna monografija posvećena stvaralaštvu arhitekte i avijatičara Vojina Simeonovića.

Drugoj ediciji knjiga pripadaju knjige likovnih kritičara,u kojima su sabrane kritike, prikazi, intervjui sa najznačajnijim domaćim stvaraocima kao i onima iz inostranstva koji su dolazili u Srbiju: iz pera Stojana Ćelića “Iz drugog ugla”, Save Popovića ” A… da se malo spotaknem” , Save Ristovića “Znakovi on air”, Bratislava Ljubišića “Zvezdani časovi umetnosti”, Koste Vasiljkovića “Utopijsko i stvarno”, Sreto Bošnjaka “Ka punoj slobodi stvaralaštva”, Andreja Tišme “Likovni puls epohe”, knjige „Umetnici o umetnicima”…

Ove knjige su svojevrsna hronika kulture u Srbiji, okruženju i slika kulturnih veza naše zemlje sa svetom i svetskim pokretima u kulturi…

Biblioteke u Beogradu su več obogaćene ovim izdanjima sa željom da se znanje i istorija Srbije očuva i širi. Sada nam je posebna čast da proslavimo 30 godina postojanja Muzeja Zepter i poklonimo bibliotekama Srbije mogućnost da svojim sugradjanima daruju znanje.